In het Land van Cuijk vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar huis duurzamer te maken en zo energie te besparen. Maar we snappen ook dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Zeker als je het financieel niet ruim hebt of zorgen hebt, is verduurzamen niet het eerste waar je aan denkt. Als gemeente helpen we je dan graag. 

Geld- en gezondheidsproblemen

We weten dat ruim 16 procent van onze huishoudens om verschillende redenen niet zonder hulp hun situatie rondom energie kunnen verbeteren. Dit kan naast hoge energierekeningen ook voor gezondheidsproblemen zorgen. In vochtige en slecht geïsoleerde huizen kan schimmelvorming ontstaan en dat is slecht voor je gezondheid. Dit soort huishoudens willen wij graag helpen. De gemeente werkt hiervoor onder andere samen met woningcorporaties en welzijnsorganisaties. 

Klusbus

Ook kan de energie klusbus helpen. Deze klusser helpt inwoners gratis door onder andere binnen één uur direct tochtstrips, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop te plaatsen. Ook geeft hij praktische tips. Zo kan iedereen energie besparen. Dat scheelt je al snel enkele tientjes per maand. 

Meer dan 500 huishoudens hebben hier al gebruik van gemaakt. Huishoudens die de energietoeslag krijgen, ontvangen een ansichtkaart waarmee ze gratis deze klusbus kunnen laten langskomen. Ook kan iedereen gebruik maken van onze onafhankelijke energiecoaches. Met hun gratis huisbezoeken hebben zij al meer dan 1000 huishoudens geholpen energie te besparen én op weg geholpen bij het verduurzamen van hun woningen. 

Kwetsbare situatie

Tot slot starten in juni twee collega’s energie binnen Land van Cuijk om met name kwetsbare huishoudens te helpen. Dat doen ze op het gebied van energiebesparing, maar  ze weten ook veel over andere regelingen die de gemeente heeft. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook helpen met regelingen voor minima, ouderen en jeugd. En ook hiermee werken we aan een betaalbare energierekening voor iedereen.

Bouke van Vught,
Wethouder Wonen, energie- en warmtetransitie 

Klusbus
Energietoeslag ontvangen? Vraag dan ook de klusbus aan: www.gemeentelandvancuijk.nl/klusbus.