Wist jij dat er in Nederland ruim 23,5 mln. fietsen zijn. Nederland is niet voor niets een echt fietsland. De innovatie in fietsen staat niet stil. De laatste jaren is er enorme toename te zien in e-bikes.

Fietsen is goed voor je gezondheid

Onderzoek wijst uit dat regelmatig fietsen gezond is. Denk hierbij aan:

  • Het voorkomen van ziektes (met name diabetes) 
  • Betere ontspanning
  • Betere slaap
  • Helpt tegen overgewicht
  • Zorgt voor een beter “breineffect”
  • Zorgt voor een betere spieropbouw

Helaas toename aantal fietsongevallen

Helaas kent fietsen ook een keerzijde. Onderzoek in 2022 heeft uitgewezen, dat het aantal fietsongevallen met fietsers van 60+ duidelijk is toegenomen en zelfs schrikbarend hoog is bij 80-plussers. De oudere fietser, tegenwoordig vaak op een elektrische fiets, blijkt dus extra kwetsbaar.

Lunchbijeenkomst “Veilig fietsen”

Op woensdagmiddag 24 april organiseerde de ZorgSchakel in gemeenschapshuis de Jachthoorn een lunchbijeenkomst met als thema “Veilig Fietsen”.

29 deelnemers hadden zich aangemeld! Een teken, dat men zich bewust is van zijn kwetsbaarheid en graag adviezen en tips wil ontvangen om veiliger te fietsen.

Na ontvangst met koffie/thee gaf Daan Steenman (Fietsloket Nijmegen) een heldere presentatie. Onze gasten kregen alles te horen over o.a. veilig(er) op- en afstappen, ideale zadelhoogte, veilig remmen, nut van een spiegel op het stuur, belang van een fietshelm, ruimte geven en durven nemen op de weg. En letterlijk vooruitkijken op de fiets, zodat je makkelijker kunt anticiperen in het verkeer.

Gratis valhelm

Na de presentatie werd een fietshelm verloot onder onze gasten. Deze fietshelm was beschikbaar gesteld door Thijs Hendriks Tweewielers uit Wanroij

De voorzitter Ed Derks bedankte Daan Steenman voor zijn leerzame bijdrage. Hopelijk denkt men het komende fietsseizoen nog eens terug aan deze middag en brengt men de adviezen en tips in praktijk.

Afsluiting met een heerlijke lunch

Na de presentatie was er een heerlijke lunch. Onze kok Sjaak Verstegen had overheerlijke asperge- en kippensoep bereid. Daarnaast waren er nog belegde broodjes. 

Kortom: Een heerlijke lunch en er was nog gezellig gebuurt.

Voor herhaling vatbaar

Later in het jaar gaat de ZorgSchakel weer een lunchbijeenkomst organiseren. Weet jij nog een leuk thema? Laat het ons dan even weten.