Dementie en alle bijbehorende klachten krijgen steeds meer aandacht in het sociaal- en maatschappelijk leven.

Zo zijn er speciale trainingen voor ondernemers en hun medewerkers. Hierbij leert men hoe iemand met dementie te herkennen en nog belangrijker, hoe te handelen. Gemeenten stimuleren organisaties, clubs en verenigingen ook aandacht te hebben voor dementie en reiken certificaten uit om te laten zien dat men deel uitmaakt van een dementievriendelijke gemeente.

In de uitvaartzorg is aandacht voor dementie al langer een extra aandachtspunt. Je komt immers als uitvaartverzorger in persoonlijke thuissituaties. Plotseling afscheid moeten nemen van een dierbare is voor iedereen moeilijk, vaak niet te vatten en het organiseren van een uitvaart binnen enkele dagen is voor velen erg verwarrend. Een dergelijke ingrijpende gebeurtenis is voor iemand met dementie vaak nog lastiger te plaatsen en te verwerken. Dat merk je vooral in de genoemde persoonlijke thuissituatie. Want komt van de dementerende persoon een dierbare te overlijden, dan valt een van de pijlers weg waarop in veel gevallen het dagelijks leven is gebouwd.

Als Fiore Uitvaartzorg proberen we ook in die situatie een stabiele basis te zijn. Regelmatig worden we al voor het overlijden van een dierbare geïnformeerd en kunnen we adviseren hoe een dementievriendelijke uitvaart eruit kan zien. Na het overlijden begeleiden we alle familieleden en vrienden, met speciale aandacht voor dementerende nabestaanden. Een uitvaart is bij ons altijd al op maat, maar in dit soort bijzondere situaties is er begrijpelijkerwijs nog wat extra’s nodig.

Wilt u meer weten over dementie in het algemeen? Dan attenderen wij u graag op een speciale thema-avond op woensdag 27 november in Myllesweerd in Mill. Vanaf 18.00 uur is er een speciale expositie, een themamarkt, een lezing en film waarbij dementie centraal staat. Wilt u meer weten over hoe wij bij een uitvaart werken wanneer er extra aandacht moet zijn in verband met dementie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fiore Uitvaartzorg, Kerkpad 17 Sint Hubert, tel. 0485-470000 en zie ook www.fioreuitvaartzorg.nl.