QgmJwfnLREQ

Vrijdagavond 16 maart organiseerde Dagblad de Gelderlander een lijsttrekkersdebat in de hal van het gemeentehuis in Mill. Over de meeste stellingen waren de partijen het redelijk eens. Het grootste verschil bleek opnieuw het al of niet zo snel mogelijk vormen van 1 gemeente Land van Cuijk te zijn.

Standpunten

Het CDA ziet het liefst zo snel mogelijk 1 gemeente Land van Cuijk. AB’90 en VKP zien niets in deze mega-gemeente. Volgens deze 2 partijen die nu het college vormen, is nog te onduidelijk hoe dit in de praktijk zou moeten werken en welke gevolgen dit heeft voor inwoners en alle huidige voorzieningen in de gemeente Mill en Sint Hubert.

Anne Derks, samen met Erik van Daal lijsttrekker VKP: “We doen het als zelfstandige gemeente prima. Eén gemeente Land van Cuijk is veel te groot, is echt een stap te ver. We zien ook wel dat er steeds meer taken op ons afkomen. Daarvoor is één gemeente Cuijk, Grave en Mill een goede oplossing.”

AB’90 is van mening, dat door samenwerken op bepaalde gebieden er een prima basis is om als zelfstandige gemeente verder te gaan. “Een herindeling naar één gemeente is helemaal niet nodig,” aldus AB’90 lijsttrekker Jos van den Boogaart. “Goedkoper wordt het bij zo'n fusie zeker niet.”

CDA lijsttrekker Mark Janssen ziet vooral voordelen en meer efficiëntie in 1 gemeente Land van Cuijk. “Omdat vijf verschillende wethouders allemaal naar die ene bijeenkomst rijden. Dat kan, en moet, efficiënter. Tijd die je beter in goede dorpsraden kunt steken.”

Uitzending

De Lokale Omroep Mill maakte een live Tv-registratie van dit lijsttrekkersdebat van de Gelderlander. Dit is zondag 18 en maandag 19 maart vanaf 20.04 uur bij de L.O.M. te zien. Of bekijk het hier online.