Binnenkort ga ik met m’n gezin voor een korte vakantie naar de Ardennen. Heerlijk uitrusten, wandelen, samen spelletjes doen en gezellig koken en eten. Hoewel de paspoortcontrole aan de Belgische grens al heel lang tot het verleden behoort, heb ik toch maar even gecheckt of m’n paspoort nog geldig is.

Dat is gelukkig het geval. Want momenteel is het erg druk aan de gemeentelijke balies. De wachttijden voor een afspraak lopen helaas op. Dat is niet alleen in onze gemeente zo, maar geldt  voor gemeenten in heel Nederland.

Rond deze tijd moeten namelijk heel veel mensen hun reisdocument vernieuwen. Dat komt doordat in 2014 de geldigheid van (reis)documenten is veranderd: van vijf naar tien jaar. Nu, tien jaar later, moeten heel veel mensen dus hun documenten laten verlengen. Dit is de grootste reden van de drukte. Hoewel we goed voorbereid zijn op de drukte, kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten dan ze gewend bent. Hoe dan ook, we doen er alles aan om iedereen zo snel mogelijk te helpen. We draaien op volle kracht en zetten zoveel mogelijk balies en medewerkers in.

De drukte heeft invloed op alle afspraken die aan de balie plaatsvinden. Gelukkig kunnen sommige zaken online heel makkelijk geregeld worden, zoals verhuizing doorgeven, geboorteaangifte doen of rijbewijs verlengen. Een paspoort of identiteitskaart aanvragen of verlengen kan niet online. Dat moet echt in het gemeentehuis gebeuren. Toch willen we ook hierbij gemak bieden. We kunnen het nieuwe paspoort ook gratis thuis te laten bezorgen. Dat scheelt in ieder geval één (afhaal)afspraak. 

Aan m’n oudste zoon was de piekdrukte volledig voorbijgegaan. Die ontdekte enkele dagen voordat hij in een vliegtuig zou stappen dat z’n identiteitskaart was verlopen. Gelukkig bood een spoedaanvraag in z’n woongemeente uitkomst. Maar dat kostte ‘m wel twee bezoekjes aan het stadhuis en vijftig euro extra. Iets wat hij had kunnen voorkomen als hij even wat oplettender was geweest. 

Ik hoop dat iedereen die binnenkort een reisdocument moet verlengen, alert is op aanvraagtermijnen en extra drukte. En daarna vooral een fijne reis of vakantie heeft. 

Burgemeester Marieke Moorman