De politie en uw gemeente waarschuwen voor (Ierse) klusjesmannen in onze regio. Dergelijke mannen bieden hun diensten aan bij u aan de deur.

Degenen die daar op ingingen, moesten grote bedragen betalen voor klussen of waren niet tevreden met de uitvoering van de afgesproken werkzaamheden. Het gaat om personen die aan de deur hun diensten aanbieden zoals het schoonmaken of renoveren van gevel of dak of tuinwerkzaamheden.

Hoe gaan ze te werk?

Bewoners wordt verteld dat bijvoorbeeld hun dak onderhoud nodig heeft en vervolgens krijgen de gedupeerden hoge rekeningen gepresenteerd die contant betaald moeten worden. Veel bewoners betalen vooraf hoge bedragen, krijgen geen kwitantie en weten ook niet exact met wie zij in zee gaan. Vaak wordt ook intimiderend opgetreden en wordt het werk niet afgemaakt. De politie adviseert om niet in zee te gaan met deze meestal Engelssprekende (vaak Ierse) klussers, die meestal ook rijden in bestelbusjes en zo het gehele land doortrekken. Eerder waren ze actief in onder andere de regio Tilburg en Oss. Nu lijken ze in onze regio actief te zijn.

Waarschuwing

De politie waarschuwt dat in het verleden dergelijke klusjesmannen vaak niet de afgesproken prestatie en de verwachte kwaliteit leverden. Ook ontstaan er achteraf regelmatig discussies over een te hoge rekening. Er is echter alleen sprake van een strafbaar feit wanneer er daadwerkelijk aangetoond kan worden dat de bewoners opgelicht zijn. In de overige gevallen gaat het dan om een civiel geschil. De politie raadt geïnteresseerden aan vooraf een gespecificeerde offerte aan te vragen en de identiteit van de klusjesmannen vast te stellen zodat een weloverwogen besluit kan worden genomen over het toekennen van de opdracht. Nog beter, ga gewoon met een erkend lokaal of regionaal bedrijf in zee. Dat kan u een hoop ellende besparen.