Buurtschap de Bruggen voorzien van een Rotaid AED-kast en CardiAid AED. (Foto: Kies voor Leven)

Ping...! Het is zondagochtend 25 november 2018 en er komt zo rond 10.50 uur ineens een Facebook chatbericht van Toon Hermsen bij ons binnenrollen met de vraag; “hebben jullie nog belangstelling om buurtvereniging de Bruggen Hartveilig te maken?” Het antwoord op die vraag was voor ons, Anita van Gemert en Bas de Veer, absoluut niet moeilijk. Natuurlijk willen wij niets liever dan dat!

We hebben allemaal wel iemand in onze omgeving verloren aan een hartstilstand. De kans op overleven wordt vele malen groter op het moment dat er een AED in de buurt aanwezig is, zodat er binnen 6 minuten (het liefst nog sneller) gehandeld kan worden om te starten met reanimeren en het toedienen van een schok. Want elke seconde telt.

Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Hoe meer mensen kunnen reanimeren en een AED kunnen gebruiken, des te groter wordt de kans dat slachtoffers van een circulatiestilstand (hartstilstand) weer een toekomst krijgen.

EEN LEVEN HOEFT NIET TE STOPPEN BIJ EEN HARTSTILSTAND!

Wij zijn Toon Hermsen, oprichter/voorzitter van de nationaal werkende Stichting Kies voor Leven erg dankbaar dat er, mede dankzij de hulp van CardiAid Benelux, een nieuwe AED is gedoneerd aan onze buurtvereniging ‘de Bruggen’. Ook de mooie en vooral functionele ronde Rotaid AED-kast, verkregen uit een eerdere actie van de Hartstichting en de Vriendenloterij, maakt onderdeel uit van de schenking.

Wilt u meehelpen?

Bij een hartstilstand is direct starten met reanimeren en het inzetten van een AED van levensbelang. Hiervoor is in Nederland een effectief systeem van burgerhulpverlening. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die via een SMS oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED op te halen.

Kan ik verantwoordelijk gesteld worden als ik fouten maak?

Het antwoord is heel eenvoudig NEE. Sterker nog; u bent volgens de wet verplicht te helpen in noodsituaties. Er zijn om dit soort aansprakelijkheid uit te sluiten proefprocessen gevoerd. U kunt nóóit aansprakelijk worden gesteld!

Meer informatie op: www.kiesvoorleven.nl of bel Anita van Gemert 06-13180151 of Bas de Veer 06-38570177.