Mill en omgeving is tijdens de oorlog ook direct getroffen door verwoestend oorlogsgeweld. De directe naweeën hiervan, maar ook de algehele naoorlogse malaise hebben zijn sporen achtergelaten.

Reeds begin jaren veertig werden de eerste in puin geschoten boerderijen herbouwd, na de oorlog kon heropbouw pas echt weer enigermate worden opgepakt. De beschikbaarheid aan bouwmaterialen en de financiële ondersteuning die wij als Nederland vanuit het buitenland kregen versnelde dit proces aanzienlijk. In de vijftiger jaren kwam de herbouw pas echt op gang en daarmee kwamen ook verbeteringen in het leefklimaat. Als de huidige bewoners van Mill terugkijken op deze periode dan zijn het alleen de tachtigers die dit echt aan den lijve ondervonden hebben. Voor jongeren is het moeilijk te bevatten hoe men toen door spaarzaam te zijn en door hard en veel te werken zich een weg gebaand heeft naar nu anno 2019.

Met dit beeld op de achtergrond hebben NTR/VPRO-documentairemakers (bekend van o.a. De Tachtig Jarige Oorlog) de heemkundekringen Langenboom, Mill en ook het Senioren Hobby Centrum benaderd voor medewerking aan één van de vier uitzendingen die men op het eind van de lente wil gaan uitzenden. De focus ligt dan met name op de sociale en materiële omstandigheden van onze Millse regio. Aandachtspunten zijn dan o.a. boerenbestaan met daaraan gekoppelde emigraties, verenigingsleven als bindende factor, overwegend kinderrijke gezinnen, beperkte aanwezigheid van industrieën, de rol van coöperaties, lokale kunstenaars, zieken- en gezinszorg, geestelijke bijstand en amusement bij gebrek aan moderne media waaronder ook TV.

Wij zullen de komende dagen ook zelf mensen met een rijk verleden persoonlijk gaan benaderen, maar wij staan zeker open voor alle denkbare ideeën die ons worden aangedragen. De eerste verkennende gesprekken hebben reeds plaats gevonden met redactrice Ingeborg van de Kamp en de regisseuse Iris van der Heijden. De komende dagen (9, 10 en 11 januari) zullen de plannen uitgebreid en diepgaand in een meerdaagse sessie met het redactieteam worden voorbereid. Dit ter voorbereiding op de video-opnames die over een viertal weken gepland staan. Kortom: een optimale gelegenheid om Mill op de kaart te zetten. Alle steun is welkom!

Voor meer informatie en zeker ook aanvullingen kunt u contact opnemen met het Senioren Hobby Centrum (Jo van Soest; zie http://seniorenhobbycentrum.nl/) en Heemkundekamer Myllesheem (Rob Vloet zie https://www.myllesweerd.nl, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Bel voor meer informatie met Rob Vloet op tel. 0485 - 45 22 35.