Veertigduizenddriehonderdentwintig stukjes vormen tezamen een prachtig geheel van 10 Disney-afbeeldingen.

Chris Vloet uit Wilbertoord heeft er zeven en een halve maand over gedaan en in totaal 750 uren aan gewerkt. Allemaal stukjes van zo’n 2cm bij 2cm en samen ongeveer zeven meter bij twee meter groot dus. Waarom doe je zoiets?

“Puur hobby” zegt Chris.

Al voor hij getrouwd was met Els was het zijn hobby om legpuzzels in elkaar te zetten. Chris verteld dat er zelfs kampioenschappen in zijn. Daar heeft Chris niet aan meegedaan. Hij heeft het nooit gedaan om bekendheid te krijgen of prestatiegericht bezig te willen zijn. Hobby is het voor hem en dat blijft het. Hij had al vaker puzzels van vijfduizend stukjes en er zelfs één van negenduizend gelegd. Chris maakte vorig jaar de ‘sprong’ naar deze puzzel van 40320 stukjes.

Een heel gepuzzel. “Ik zou deze puzzel niet nog een keer willen maken”, zegt hij erover.

Is dit de grootste legpuzzel die er is? Na enig zoeken op internet blijkt dat zijn puzzel van 40320 stuks tot voor kort zelfs de allergrootste van de wereld was. In Nederland zijn er weinig van gemaakt. Ook in Ameide (provincie Utrecht) is er een van deze grootte. In België, weet Chris te vertellen, is er één gelegd die ze met vijf man hebben gemaakt.” Inmiddels is het mogelijk om een puzzel te bestellen die nog ietsje groter is, van zo’n 42000 stukjes. Of die al ergens gelegd is niet bekend.

Er gaat natuurlijk veel tijd in zitten.

Chris (64 jaar) kreeg enkele jaren terug meer tijd voor zijn hobby omdat hij met zijn werk moest stoppen. Vanwege problemen met de longen. Hij gaat daarvoor twee keer per week naar de fysiotherapie in Mill. Een andere vraag is: “Waar leg je een puzzel van dergelijke afmetingen?” De voormalig lasser van beroep heeft een speciale ‘tafel’ van 7 bij 2 meter gemaakt om de extreem grote puzzel op te kunnen leggen. Een hele organisatie vooraf. Maar het resultaat mag er zijn.

Wat doet hij ermee? De komende maanden blijft hij in elk geval nog waar hij nu is. Het is misschien op termijn leuk voor een school of een ander gebouw.