De spiermassa en spierkracht zijn essentieel voor het behouden van fysieke zelfstandigheid. Het blijkt dat tussen de leeftijd van 30 en 70 jaar de spiermassa en spierkracht met 0,34-1,28% per jaar afneemt.

Bij mensen boven de 70 jaar kan de afname van de spiermassa en spierkracht zelfs oplopen naar 3,5% per jaar. Dit proces heeft te maken met het biologische verouderingsproces, maar een afname van lichaamsbeweging en voeding speelt ook een grote factor. Daarnaast kan een val, infectie, breuk of operatie ervoor zorgen dat de spierkracht onder de drempelwaarde komt die noodzakelijk is voor zelfzorg en huishoudelijke taken. Simpele dagelijkse activiteiten zoals opstaan uit een stoel en traplopen kunnen lastig en zwaar worden.

De geriatrie fysiotherapeut kan door een aantal testen in kaart brengen hoe het gesteld is met de spiermassa en spierkracht. Na de meting wordt er een gepast oefenschema gemaakt om zo snel mogelijk weer sterk te worden. Uit onderzoeken blijkt dat mensen tot 170% krachtwinst kunnen bereiken. Al met al is het belangrijk om op de juiste manier te trainen om thuis beter uit de voeten te kunnen, minder valrisico te hebben en daardoor ontstaan er minder breuken.

Als u behoefte heeft aan meer informatie kunt u contact opnemen met Daisy Janssen. Werkzaam van maandag t/m donderdag in de praktijk Fysiotherapie Mill, Langenboomseweg 2b in Mill. Telefoonnummer: 451107.