Zorgboerderij de Horst bestaat 12,5 jaar. Sinds 2006 biedt de Horst dagbesteding aan voor ouderen met dementie, niet aangeboren hersenafwijkingen en psychische problemen.

Cliënten krijgen een zinvol en herkenbaar dagprogramma. De zorgbehoefte en het sociale isolement neemt af, het welzijn wordt bevorderd en mantelzorgers kunnen de zorg thuis beter volhouden. De cliënten kunnen langer thuis blijven wonen omdat de achteruitgang wordt geremd.

In 2006 openden Sylvia Albers (verzorgende IG) en haar zus Lucy Kerkhof (verzorgende IG) de Horst voor 2 cliënten en waren zij 2 dagen per week open. De Horst heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. In 2010 is het huidige gebouw van de Horst geopend. Rondom het gebouw zijn diverse tuinen en dieren aanwezig. Dit alles maakt dat de Horst een unieke locatie is. Momenteel is De Horst 6 dagen per week geopend en komen er 50 cliënten. Met 8 medewerkers, stagiaires en vrijwilligers bieden zij elke dag optimale zorg.

Jelle Albers (29 jaar), zoon van Sylvia, is inmiddels ook werkzaam bij de Horst. Jelle is gezondheidswetenschapper en combineert het werken voor de Horst met zijn huidige baan als consultant voor zorginstellingen.

De Horst is flexibel, ruimdenkend en vindt contact met familie en andere zorgprofessionals rondom de cliënt erg belangrijk. De Horst onderscheidt zich van andere dagbestedingen omdat ze zich richten op de ontwikkeling en de talenten die iemand met dementie nog steeds heeft. Cliënten worden uitgedaagd, geactiveerd om naar buiten te gaan en “moeite doen” wordt gestimuleerd. Hierdoor zie je dat mensen met dementie nog heel veel dingen wél kunnen. En door dit te stimuleren zie je nog steeds ontwikkeling. Er wordt innovatieve zorg aangeboden. Bijvoorbeeld door het gebruik van de Braintrainer, een computer met touchscreen waarmee het denkvermogen gestimuleerd wordt en het geheugen getraind kan worden.

De Horst blijft ambitieus en in ontwikkeling. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de Horst. Zo willen zij de focus gaan leggen op dementie. Er zijn plannen om zich ook te richten op jong-dementerenden, meer inzetten op preventie en meer aandacht voor mantelzorgers, en daarmee het kenniscentrum voor dementie te worden.

Bent u benieuwd naar dit unieke concept? Neem dan een kijkje op de website: www.zorgboerderijdehorst.nl.