Foto: Nel van Duren

Door Paul Vogels - Fyori Alem-Dessu komt uit Eritrea. Fyori betekent bloem in Italië, indertijd kolonisator van grote delen van Noord-Afrika. Fyori, een hele bijzondere Bloem, woont alweer ruim 3 jaar in Sint Hubert.

Na een levensgevaarlijke vlucht door Soedan en Libië. Daarna voer ze met honderden medevluchters op een overvolle boot over de Middellandse Zee naar Sicilië. En tenslotte kreeg ze na enkele jaren verblijf in 4 verschillende AZC’s een verblijfsstatus en werd ze gehuisvest in Mill en Sint Hubert.

Ze was meteen heel blij met haar woning en buren, maar voelde zich toch ook vaak eenzaam en verdrietig door het gemis van haar in Eritrea achtergebleven familie. Dat is veel minder sinds een echtpaar (“vader en moeder”, zegt Fyori) uit haar buurt zich om haar bekommert. “Eens per week komen ze op bezoek of gaan we wandelen in de omgeving. En toen ik mijn inburgering-diploma behaalde namen ze me mee naar Volendam”. Als bewijs hangt er in haar woonkamer een prachtige foto van ‘vader’ en ‘moeder’ met Fyori, alle drie in Volendamse klederdracht.

De contacten met mensen uit haar buurt helpen haar ook bij het leren van de Nederlandse taal. Verstaan kan ze inmiddels bijna alles, praten blijft nog wat moeilijk. Dat was in het begin wel anders, toen een buurman zo aardig was om haar ‘met handen en voeten’ fietsen te leren.

Veel heeft ze ook geleerd toen ze activiteitenbegeleidster Elzebé ontmoette op de dagbesteding van Sociom in Langenboom. “Met het doel dat Fyori als vluchteling de Nederlandse taal beter zou gaan beheersen en zo succesvol kon inburgeren. En dat is gelukt met heel veel inspanning van Fyori zelf”, vertelt Elzebé. “Maar eerst moesten we elkaar beter leren kennen met al onze gewoontes, normen en waarden, echt alles was nieuw voor ons beide. Fyori is een prachtig, mooi, energiek, slim en lief mens. Met veel plezier en aandacht zette ze zich voor 100 % in voor de bezoekers aan de dagbesteding en genoot ze ook van alle aandacht die ze kreeg. Zo vierde ze uitbundig verkleed bij ons carnaval en zat ze bij Sinterklaas op schoot. En ben ik samen met haar de kroeg ingedoken om een biertje te drinken. Ook dat is inburgeren…”.

Op de dagbesteding ontdekte Fyori haar voorliefde maar vooral ook haar talent voor het werken met mensen. Thuis in Eritrea stond ze met haar moeder op de markt en was er nauwelijks tijd om naar school te gaan. Nu volgt ze een opleiding tot assistent dienstverlening en doet daarvoor praktijkervaring op als schoonmaakster bij Centerparcs in Heijderbos. Helaas moest ze daardoor afscheid nemen van de dagbesteding bij Elzebé.

Haar grote droom is om geheel zelfstandig te werken in de zorg. Daarvoor gaat ze vast en zeker de nodige diploma’s behalen. Ik benijd de mensen die straks verzorgd gaan worden door Fyori, een Bloem met een stralende lach en zachte zorgzame handen.