Dementie is een syndroom waarbij een cognitieve achteruitgang kenmerkend is. Er ontstaat een vermindering in een of meer cognitieve domeinen: bijvoorbeeld complexe aandacht, executieve functies, leervermogen, geheugen en taal.

Verder ontstaat er bij dementie functionele achteruitgang, gedragsemotionele problemen en er kan verlies van automatisme tijdens dagelijkse activiteiten ontstaan. Daarnaast zijn er verschillende vormen van dementie: Alzheimer, vasculaire dementie, lewy-body dementie, parkinson dementie en fronto-temporale dementie. Dementie zal de komende jaren steeds meer voorkomen, omdat iedereen ouder wordt (de vergrijzing).

De vorm Alzheimer komt het meeste voor, 6% van de mensen van 65 jaar en ouder krijgt te maken met Alzheimer.

Elke vorm van dementie gaat gepaard met bewegingsstoornissen en dit is bij elke vorm van dementie verschillend. Een geriatrie fysiotherapeut heeft kennis over deze vormen en heeft scholing gehad in de omgang met mensen met dementie.

Er wordt meestal niet zo snel de koppeling gemaakt tussen dementie en fysiotherapie. In de praktijk wordt er vaak gezegd: wat kan een geriatrie fysiotherapeut doen aan dementie? Een geriatrie fysiotherapeut kan dementie niet oplossen, maar uit onderzoeken blijkt dat bewegen een erg belangrijke factor is voor mensen met dementie.

Voldoende lichaamsbeweging heeft positieve effecten op meerdere gezondheidsdomeinen: een hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, osteoporose en geestelijke gezondheid (waaronder depressie en dementie). Uit onderzoek blijkt dat voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een vermindering van 35% op het risico voor cognitieve achteruitgang (problemen die gepaard gaan met dementie). Daarnaast is een (voorzichtig) resultaat uit een onderzoek dat voldoende lichaamsbeweging zorgt voor 14% minder risico op dementie.

De geriatrie fysiotherapeut kan uw vragen beantwoorden en een passend oefenschema maken voor het beste resultaat. Indien u niet naar de praktijk kunt komen, is het natuurlijk mogelijk om fysiotherapie aan huis te krijgen. Samen gaan we aan het werk om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Voor het maken van een afspraak of het stellen van vragen zijn wij telefonisch bereikbaar of u kunt langskomen in de praktijk met of zonder verwijzing van de huisarts.

Fysiotherapie Mill
Langenboomseweg 2b
5451 JK Mill
(0485) 451107
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.