Gertie Vink en Tien van Tienen begeleiden de aquarelclub met vrijwilligers. (Foto: Tien van Tienen)

Door Elly Meijnders - Ik kreeg het bericht dat de aquarelclub van de Aldenhorst van Pantein ook mensen van buiten het zorgcentrum verwelkomt.

Verrast ging ik op vrijdagmorgen een kijkje nemen. En ik zag een lange tafel in de recreatiezaal waar mensen heel plezierig en ontspannen aan het schilderen waren. En ik had een gesprek met Tien van Tienen en Gertie Vink, twee begeleiders van de groep, terwijl de koffie met roomsoezen door vrijwilligers werd rondgebracht.

Gertie Vink legt uit: “Ik exposeerde hier zelf met mijn werk zo’n 17 jaar geleden. Ik woon in Sint Anthonis, maar ik ben hier eigenlijk niet meer weg geweest. Ik werd gelijk gevraagd om schilderles te geven, toen nog samen met een activiteitenbegeleidster. Uiteindelijk kwamen er veranderingen en mocht de activiteiten begeleiding dit soort activiteiten niet meer ondersteunen. Toen ben ik het met Astrid van de Meer samen gaan doen”. Zij wijst haar aan in de groep cursisten en begeleiders.

Maar ik zie nu zoveel vrijwilligers, Gertie.

“Er kwamen steeds meer cursisten en steeds meer vrijwilligers. Wij streven naar 1 op de twee, nietwaar Tien? Ons motto is: je bent nooit te oud om te leren. En je hoeft helemaal nooit te hebben geschilderd. De oudste mevrouw was 90 toen ze begon. Haar wens was voor haar 10 kinderen een schilderij te maken. Dat heeft zij niet gehaald maar wij hebben in overleg haar laatste schilderij, een langwerpig herfsttafereel van haar door midden geknipt zodat haar wens in vervulling ging en zij toch aan elk kind een schilderij kon geven”.

Tien hoe ben jij hierbij gekomen?

Tien: “Ik kwam hier veel in huis. Zij vonden dat ik goed in tekenen was, dus werd ik gevraagd om mee te doen. Zij hebben een kast met allemaal boeken en plaatjes, de mensen mogen hun eigen ontwerp uitkiezen”.
Gertie vult aan: “Wij beginnen eenvoudig, gaan altijd uit van de interesse van de deelnemer. Wij vinden het belangrijk om iedereen in zijn eigen waarde te laten, als een individu te beschouwen. Juist nu mensen die hier binnen komen in huis een steeds hogere indicatie hebben, moet je heel laagdrempelig werken en zoeken naar onderwerpen dicht bij de mensen. Mensen die van zichzelf een beetje druk zijn komen hier tot rust. En wij vieren verdrietige en leuke momenten met elkaar”.
Tien is kort van stof: “Niks moet, veel mag. Het is dankbaar werk. En ik vind het onder elkaar een heel gezellige groep. En het is niet moeilijk, ik kan het ook”, grapt hij.

Ik vind de expositie in de gang heel verdienstelijk, leuk om te bezoeken.

“Wij proberen elk jaar te exposeren. We hebben ook in het gemeentehuis en in Op ’t Hoogveld in Sint Anthonis geëxposeerd. Ja hoor, deze expositie in de Aldenhorst mag zeker door iedereen worden bezocht. Tussen 10.00-11.30 en 14.00-16.00 uur is dat geen enkel probleem”, eindigt Gertie.