Door Elly Meijnders - Rob Vloet neemt per september a.s. afscheid van de Stichting Welzijn Ouderen Mill (SWOM) als voorzitter. Ik had een gesprek met hem over zijn vele bezigheden als vrijwilliger bij hem thuis.

Je hebt vorig jaar een waarschuwing gehad met je gezondheid, nietwaar Rob?

Rob: “Dat was eigenlijk mijn tweede waarschuwing. Vorig jaar lag ik met een herseninfarct binnen een uur in het ziekenhuis. De halsslagader was voor 90 procent dichtgeslibd. Na de operatie kon ik weer van alles. Maar dat is niet de reden dat ik stop met de SWOM. Ik wil gewoon voor mijn andere hobby meer tijd hebben”, lacht hij.

Laten we even terug gaan in de tijd, Rob. Ik ken jou van de STORM tijd.

Rob knikt: “Ik ben al vanaf 2006, toen jij naar Mill kwam, betrokken bij de ouderenzorg, eerst in de fase van de “Ouderenproof”, toen bij STORM en de SWOM was een logisch voortvloeisel daaruit. Maar de laatste acht jaar kan ik wel zeggen dat wij met de KBO en de SWOM meer beleidsmatige zaken hebben ontwikkeld. De activiteiten lopen toch wel. Ja, ik vind het voorzitten van de SWOM een leuke periode, ik hou van toekomstgericht werken. Het is mooi en bevredigend werk, ik heb er de nodige voldoening van. En ik ben ook een beetje trots op de goede samenwerking met KBO’s en Senioren Hobby Centrum”.

En je bent een voorvechter van de SwomWensBus.

“In 2007 werd de deelname aan activiteiten minder. Ik had toen al plannen voor een busje, maar toen was de tijd nog niet rijp. In 2017 kwam het verzoek van De Horst, Sociom en Pantein om vervoer naar en van de zorgboerderij en de dagopvang. Mooi project die SwomWensBus”, gebaart Rob met zijn handen.

En dan ben ik nu toch wel benieuwd naar die andere belangrijke hobby...

“Dat is genealogie, onderzoek naar voorouders en het maken van een stamboom. Komt een beetje voort uit mijn werk voor Myllesheem, denk ik. Allereerst wil ik dit met mijn familie, ik wil het op papier hebben. Dan ben ik voor de kastelen Aldendriel en Tongelaar ook aan het uitzoeken op welke manier de vroegere bewoners genealogisch in elkaar zitten. Daar hebben veel verschillende bewoners gewoond. Ja, je hebt gelijk, Thijs van Leer heeft ook op de boerderij van Aldendriel gewoond”

Wat heb jij toch met het verleden, met geschiedenis, Rob?

Rob lacht naar me en gebaart: “Ik vind het puzzelen, lezen en uitzoeken gewoon leuk werk. Wij organiseren binnenkort een avond in Tongelaar met de titel “kastelen in het Land van Cuijk en de gemeente Mill en Sint Hubert”. Wij zijn toch in het trotse bezit van twee kastelen en de Princepeel. En ik maak ook fiets- en wandelroutes. Dat doe ik voor “Ontdek Mill”. Tja, die doen eigenlijk alles wat er apart georganiseerd wordt. Zo is er 28, 29 en 30 juni weer het zomerfestival met de projectie op de kerk. Het Goei Leven hoort ook bij Ontdek Mill en de Duo Marathon was het eerste jaar veel werk, maar nu hebben wij een goed draaiboek en kun je je werkzaamheden aanpassen aan je beschikbare tijd”.

Kun je nog eens uit de doeken doen wat er van een voorzitter van de SWOM wordt verwacht? Voor een eventuele opvolger?

“Dat kan ik. We hebben maandelijks een vergadering, ik ga twee of drie keer per week naar het kantoor van de SWOM om eventuele vragen te beantwoorden. Wij hebben besprekingen met het gemeentebestuur, de politiek en de ouderen organisaties en moeten bij diverse organisaties informatie inwinnen of interesse tonen”.

Een drukbezet man met een brede interesse, die Rob Vloet. En dan heb ik het niet eens over zijn gezinsleven met zijn vrouw Berdy, 2 dochters en vijf kleinkinderen, die heel dichtbij wonen.