Mei 2014, alweer 5 jaar geleden, startte Nellie Schonenberg met het Mamacafé in Mill. Met de bedoeling om moeders met jonge kinderen, maar ook aanstaande moeders met elkaar in contact te brengen.

Het Mamacafé is bedoeld voor mama's met kleine kinderen (0-4 jaar), natuurlijk mag je je kindjes meenemen. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.

Door haar werk als lactatiekundige merkte ze dat daar behoefte aan was onder deze groep moeders. Als waardering voor en ter ondersteuning van dit initiatief ontving Nellie 500,- uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente. Dat geld werd besteed aan een eigen webpagina, flyers en posters om het Mamacafé bekendheid te geven, maar ook voor een ruimte en voor speelgoed en andere activiteiten voor de moeders en kinderen.

Vanaf de eerste week wisten (aanstaande) moeders met hun kinderen het Mamacafé te vinden. Onder het genot van een kopje thee of koffie werden ervaringen uitgewisseld over zwangerschap, (borst)voeding en het hebben van kleine kinderen. Omdat Nellie lactatiekundige is kunnen moeders altijd vragen stellen over het geven van borstvoeding.

En niet alleen moeders uit Mill, maar uit de wijde omgeving kwamen ze met hun kindjes op de koffie. Het Mamacafé is er nog steeds elke eerste woensdagochtend van de maand in de Bibliotheek in Myllesweerd in Mill. Omdat moeders zich niet hoeven aan te melden is het laagdrempelig om binnen te lopen aan te schuiven maar toch elke keer weer spannend hoeveel er komen. Maar vanaf het begin loopt het goed. Het zijn drukbezochte gezellige ochtenden. Al snel kreeg Nellie versterking van Ellen van Steenveldt, toen nog kinderverpleegkundige, en moeder van jonge dochters. Niet lang daarna kwam Biana het team versterken door op de kindjes te passen zodat de moeders ongestoord met elkaar in gesprek konden blijven.

Nu 5 jaar later zien we nog steeds dat zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen het fijn vinden om in contact te komen met anderen. Bijna elke maand wordt er een gast uitgenodigd die vanuit (ervarings)deskundigheid iets interessants kan vertellen over baby's, peuters, moeders en opvoeding. Ook is er natuurlijk gelegenheid om zelf nog vragen te stellen aan deze gastspreker. Het mamacafe heeft ook enkele extra thema-avonden georganiseerd, met onderwerpen als kinder EHBO en over de lichamelijke en seksuele vorming en opvoeding bij het jonge kind. Na de zomervakantie komt er weer een extra thema-avond in samenwerking met ‘de blikopeners’

Voor meer informatie over het mamacafe, de agenda en de aankondigingen voor de extra thema-avonden kan men kijken op de website van het Mamacafé www.mamacafemill.nl en je kan ons ook volgen op Facebook.