Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie.

Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.
Een op de vijf! Wie kent er niet iemand in zijn of haar directe omgeving? Wie zal er niet iemand met de ziekte dementie leren kennen in de nabije toekomst?

Jong van hart, reis mee terug in de tijd

Vanaf dinsdagmiddag 21 mei start de Lokale Omroep Mill in samenwerking met de werkgroep Dementie Vriendelijke gemeente/gemeenschap Mill en Sint Hubert een speciaal televisieprogramma.
Een programma om (samen) herinneringen op te halen. ‘Jong van hart, reis mee terug in de tijd.’
Herinnert u zich niet nog de series ‘dagboek van een herdershond’ en ‘Bartje’. En de prachtige scenes van Wim Sonneveld met ongetwijfeld als hoogtepunt zijn lied ‘het dorp’. Het lied wat iedereen meteen meezingt zodra de eerste tonen klinken. Ook oude beelden en documentaires die de LOM eerder maakte zullen uitgezonden worden. Myllesheem heeft materiaal van het oude Mill met zijn geschiedenis beschikbaar gesteld om ook deze weer een keer te tonen. Het oude gemeentehuis met haar trappen, de kerk met de pastorie en de oude scholen. Prachtige momenten worden opnieuw beleefd.

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziektebeeld. Meestal geeft de partner of een familielid aan dat er iets niet in orde is. Vaak zijn er subtiele en terugkerende problemen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Beelden en herinneringen van vroeger blijven vaak het langst in het geheugen aanwezig. De kinderjaren, pubertijd en de omgeving waar men is opgegroeid. Verhalen worden dan gedeeld.
‘Jong van hart, reis mee terug in de tijd’ is er voor iedereen, maar voor de senioren in het bijzonder. Samen kijken met partner of mantelzorger. Een moment voor jezelf, een moment om te delen, gespreksstof na afloop.

Dementie vriendelijke gemeente Mill en Sint Hubert

De uitzending is een initiatief van de werkgroep Dementie Vriendelijke gemeente/gemeenschap Mill en Sint Hubert. In onze gastvrije dementie vriendelijke Millse gemeente is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers verkeren.

Jong van hart, reis mee terug in de tijd: elke dinsdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur. Herhaling donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur.

Check voor frequenties en uitzending gemist ook www.lokaleomroepmill.nl.