Door Elly Meijnders - Voor het “Gezond leven event” op zaterdag, 18 mei in City Resort in Mill had ik een gesprek met Guus Fonteijn, voorzitter van Sportvereniging Hart in Actie en organisator van het event. Guus is in hart en nieren enthousiast over dit grootscheepse evenement.

Hoe kwam je op het idee om zo’n evenement te organiseren, Guus? Dat is toch veel werk.

“Dat is eigenlijk gekomen omdat gezondheid voor de leden van Hart in Actie letterlijk van levensbelang is. Ze hebben chronische aandoeningen en een flinke waarschuwing gehad dat hun lichaam het laat afweten als ze er niets aan doen. Weliswaar is er veel informatie te krijgen via internet, kranten en tijdschriften, maar als wij aan onze leden vroegen over hun contacten met professionals in de gezondheid, bleek dat deze groep toch te weinig wist waar er sportmogelijkheden voor hen was. Laat staan dat zij doorverwezen werden. En in deze tijd zeg je als huisarts niet meer dat je iets moet doen, dat werkt in deze tijd niet meer, je gaat dan met je patiënt een inhoudelijk gesprek aan”.

Wat was de doorbraak dan?

Guus is een spraakwaterval en vervolgt: “Wij zagen in de krant dat onze gemeente een Leefbaarheidsbudget beschikbaar had voor goede doelen. In onze organisatie en daar buiten hebben wij toen de koppen bij elkaar gestoken en wij hebben een projectplan ingediend bij de gemeente. Wij hebben gemeld dat wij van plan waren interviews te houden over een gezonde leefstijl met professionals in de regio, dat wij daar een brochure van wilden maken. En een evenement wilden organiseren om de inhoud te verspreiden. Wij kregen een prachtig budget van de gemeente en daar moet je dan ook uiteraard iets mee doen. In de eerste plaats heb ik een ontbijtbijeenkomst georganiseerd met de leden van Hart in Actie en de vraag gesteld of ze wilden meewerken. Ik kreeg enthousiaste reacties en had toen een draagvlak binnen onze vereniging”.

Maar daarna moest je heel hard werken...

Guus lacht: “Met Fitland City Resort ben ik begonnen. Fijne afspraken gemaakt over van alles. Toen sportverenigingen, bedrijven op gebied van voeding en allerlei organisaties op het gebied van welzijn en gezondheid benaderd. In het begin ging het niet van een leien dakje, soms moest je als een missionaris optreden. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gelukt”.

En de brochure Guus?

“Elly, wij hebben samen fijne interviews gehad met fijne mensen. Het zijn prachtige interviews geworden, gebundeld in een mooie brochure. De titel “Leefstijl is de dirigent van je leven” vind ik mooi, maar de ondertitel is de boodschap geworden van het event. “Genieten en een gezonde leefstijl gaan goed samen”. Ik moet daar trouwens gelijk iets bij zeggen. Er zijn mensen in onze gemeenschap die gewoon de klos zijn. Bij wie een gezonde leefstijl niet helpt, die wel alles uit het leven willen halen, maar een aandoening hebben, waar de medische wetenschap geen oplossing voor heeft. Maar over het event en de lezingen die wij die dag gaan hebben, ben ik onverminderd enthousiast. Het is het boeiendste en gezondste event op het gebied van leefstijl”.

Vertel me dan eens wat wij allemaal gaan zien en beleven.

Guus haalt diep adem: “Wij hebben drie pleinen in de grote hal. Een sportplein waar vanaf 11.00 uur sporten worden gedemonstreerd. Leuke demonstraties die tot doel hebben: misschien is dit ook wel iets voor jou. Dan is er Real Fitness met mensen van Fitland die bezoekers uitdagen om hun sterkte en vitaliteit te testen. Op een beeldscherm worden de scores getoond. En steeds meer mensen doen hun woon-werkverkeer op de fiets. De elektrische fiets is niet meer weg te denken, bezoekers worden in staat gesteld ze uit te proberen. Aan de overkant van de weg bij City Resort is de Beweegtuin. Er gaat steeds een groep onder begeleiding naar deze tuin om te bewegen”.

Dan hebben we nog een tweede plein, wat gebeurt daar?

Na een slok van zijn koffie vervolgt Guus: “Op het Goei leven plein staan 14 lokale bedrijven waar je lekkere dingen kunt kopen en proeven. Ik heb echt de indruk dat het bedrijven zijn die goed voedsel willen leveren dat ook lekker kan zijn. Kijk, wij willen niet een vingertje opsteken, zoals vroeger “gij zult niet…..” Wij hebben naar mensen gezocht die iets te vertellen hebben en kunnen inspireren op het gebied van gezondheid en lekkere en duurzame voeding. Deze organisaties staan te trappelen om hun informatie door te geven”.

En dan is daar nog het Gezondheidsplein met 40 stands.

Guus knikt: “Daar ben ik echt trots op. Het zijn ook heel uiteenlopende bedrijven en organisaties. Van de GGD tot artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, noem maar op. Maar ook bedrijven die iets doen aan pijnbestrijding, aan onthaasten, aan het verbeteren van je leefklimaat. Een organisatie over loopbaan coaching, Sociom met sociaal cultureel werk, KBO’s, SWOM, dus ook welzijnsorganisaties. Leuk is om te vermelden dat de EHBO er is met Stichting Kies voor leven; iedere bezoeker kan kennis maken met reanimeren of AED. Kan erover nadenken om een cursus te beginnen. Er is een leuke stand van Hart in Actie en belangrijk Harteraad en Hartstichting met preventie en bewegen.

Wil je nog iets vertellen over de lezingen en er zijn toch ook activiteiten voor kinderen?

“Daar krijgen wij de Europazaal voor. Eigenlijk gaan zij allemaal over zaken waar je zelf mee te maken kunt krijgen. Ze vinden van 11.30 tot 15.20 uur plaats. En wij hebben in de sporthal ook veel voor de kinderen, want het is een event voor iedereen. Kinderen kunnen onder professionele begeleiding leren wandklimmen en boogschieten. Frank Peters treedt vier keer op met zijn beroemde poppenkast. En Guus Pluk van Music Fun verzorgt workshops met djembé en slagwerk instrumenten. De leerlingen van Music Fun geven op het podium muziek optredens, terwijl de bezoekers op het terras van een drankje en hapje genieten. Voor de allerkleinsten hebben wij 2 professionele mensen die de kinderen schminken. En door topkok Martien Bos is het Smaakcentrum voor kinderen van groep 7 en 8 opgericht . Er is nu ook een Smaakcentrum in Langenboom waar Monique Nelson de scepter zwaait. Mo is aanwezig met een groep en iedereen mag meedoen en proeven. En dan kunnen de mama’s, papa’s, oma’s en opa’s zien wat hun kinderen in de kookstudio van Mo leren. Zonder pakjes en zakjes, liefst geen extra zout en suiker. Ik vind het mooi dat wij iets kunnen bijdragen aan het gezegde: “Jong geleerd, oud gedaan”. En ik vind het een event dat je niet kunt missen. Het is een leuke tussenstop tijdens een fietstocht of een wandeling. En dankzij de financiële bijdrage van gemeente en anderen en de vele vrijwilligers die helpen, ook een gratis evenement”.