Foto: Nel van Duren

Door Paul Vogels - “Ik ben blij hier te wonen in rustig Mill en heel blij met mijn werk in Katwijk.” Ismael is daar logistiek medewerker bij Tema Fine Foods, importeur van Arabische en Mediterrane producten, in Katwijk.

Na een succesvolle inburgering, 1,5 jaar stage en tijdelijke contracten heeft hij nu al een vast contract. Het is goed en gezellig werken in het magazijn. “Al mijn meer dan 20 collega’s zijn hier bij mij in Mill op bezoek geweest.”

Zijn afdelingsbaas Ihab is erg tevreden over Ismael. “Hij is eerlijk en sociaal. Ook zijn relaxte houding maakt dat zijn collega’s hem graag mogen. In het begin was hij lader en losser in ons magazijn, inmiddels ook heftruckchauffeur en Ismael heeft door opleiding en ervaring snel effectief leren werken volgens ons ‘order-picking-system’.

Ismael (27) is in 2014 gevlucht uit Mosul in Noord Irak. Hij behoort tot de Yezidi’s een religieuze minderheid in Noordwest-Irak. Toen IS het gebied van de Yezidi’s binnentrok, werden ze uit hun woonplaatsen verdreven. Vijfduizend Yezidi-mannen werden vermoord en duizenden meisjes en vrouwen werden systematisch verkracht en tot (seks)slavin gemaakt. Wie kon ontsnappen sloeg op de vlucht. Velen kwamen in vluchtelingenkampen terecht waar ze nu, na de oorlog, nog steeds wonen. Weinigen, waaronder Ismael en een van zijn broers, slaagden erin verder te vluchten door Turkije naar Europa. Tenslotte kwam hij via Ter Apel, AZC’s in Gilze Rijen en Grave terecht in Mill. Daar woont hij sinds vorig jaar in een gezellige en smaakvol ingerichte kleine woning en kan hij een nieuw leven opbouwen. Als wij hem bezoeken staat de tv op BBC voetbal. Ismael is enthousiast voetballiefhebber, kijkt veel wedstrijden en leert daarmee tegelijk ook wat Engels. Hij is hartstochtelijk supporter van Barcelona. Daarom weet hij nog niet voor wie hij gaat juichen mochten Ajax en Barcelona elkaar treffen in de finale van de champions league.

Basima, de vriendin van Ismael, komt hem zo vaak als zij kan in het weekend opzoeken. Zij woont in het Duitse Bielefeld en heeft er graag 4 uur reizen met de trein voor over om hier samen met Ismael te zijn, te wandelen en plannen te maken voor hun toekomst. Hun droom is te trouwen en hier te gaan wonen. Basima zou dan haar beroep als doktersassistente willen uitoefenen en haar vrije tijd gaan besteden aan haar creatieve hobby’s zoals kleding maken, tekenen en schilderen. Gewoon net als vele Nederlandse meiden van haar leeftijd.

Ja, Ismael is, na alle ellende in Irak en ontberingen onderweg op de vlucht, echt blij hier in Mill te wonen en te werken op zijn heftruck in Katwijk.