Foto: Nel van Duren

Deelnemers van het Taalcafé Mill hebben zaterdag 11 mei een bezoek aan de boer gebracht. Meestal worden de activiteiten in samenwerking met Sociom in Bibliotheek Mill ondergebracht.

Dit keer gingen de anderstaligen naar boerderij Van Creij Dairy in Haps. Een ervaring die velen niet snel zullen vergeten.

Van Creij Dairy wordt gerund door de familie van Creij, vader Arie, moeder Gerrie en hun beide zonen Jeroen en Rob. Door Arie en Gerrie werd na een hartelijk ontvangst een rondleiding over het bedrijf verzorgd. De stallen met 300 melkkoeien, melk carrousel voor 34 koeien en de vele kalveren maakte op de meesten een grote indruk. De uitleg van Arie en Gerrie gaf goed inzicht in de passie voor de koeien en de diervriendelijke manier van bedrijfsvoering waarbij voor het welbevinden van de dieren de koeien zelfs drie keer per dag gemolken worden. De meesten kenden wel wat grotere boerderijen maar zo geautomatiseerd en soepel georganiseerd als bij de familie Van Creij, kende er geen één. Bij het zien van een voeder mengwagen werd geopperd dat daar in het thuisland normaal 20 mensen voor nodig zouden zijn.

De kinderen waren ook welkom en werden beziggehouden in de hooischuur. Maar liefst 14 kinderen werden door Saskia, Ingrid en Nona geschminkt en de kinderen konden naar hartenlust ravotten in het hooi.

Als hoogtepunt werd er tussen de koeien in de stal geluncht, tenminste voor diegenen die niet met de ramadan meededen. Ondertussen kon men een meerkeuze vragenlijst met wetenswaardigheden over de koeien invullen. Het was een bijzondere ervaring om zo in de stal te eten terwijl de koeien nieuwsgierig hun koppen naar de mensen reikten. Als het even kon, de tong erbij uitstekend om te proberen nog dichterbij te komen.