Door Elly Meijnders - In het kader van het project Eenzaamheid van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid ben ik nieuwsgierig een keer met Stichting Vier het Leven naar een theater voorstelling in de Schouwburg in Cuijk geweest.

Begeleider was die avond Tanja van Sambeek, regiocoördinator Brabant van de stichting. Ik had een gesprek met haar over haar werk en dat van de stichting.

Wat is Vier het Leven voor een organisatie? Wat doen jullie?

Tanja heeft zich genesteld in een van mijn makkelijke stoelen in de woonkamer: “Wij zijn een landelijke organisatie met 24 betaalde krachten op 1900 vrijwilligers in het hele land. In Brabant ben ik de enige betaalde kracht op 100 vrijwilligers. Ja, vrijwilligers zijn wel te krijgen voor dit werk, want het is ook heel leuk werk. Vier het Leven neemt 65 plussers mee naar het theater, de film of een museum. Er is 1 vrijwilliger nodig op 3 gasten. Wat wij doen is drempels wegnemen om een voorstelling te bezoeken. Het kopen van een kaartje, het vervoer, je jas ophangen, wat drinken aan de bar bestellen, de stoelen in de zaal opzoeken, gewoon lekker verwend een avondje uit gaan”.

Doe je al iets met Mill, met Cultureel Centrum Myllesweerd?

Tanja lacht naar me: “Toevallig ben ik net in Myllesweerd geweest. Ja, we gaan ook met Myllesweerd samen werken. Neen, daar heb ik nog geen vrijwilligers voor, daar zouden we dan voor moeten gaan werven. Wij vragen eigenlijk altijd vrijwilligers voor dit werk en zij mogen zelf aangeven op welke middag of avond zij willen meegaan. Een vast clubje is fijn, daar krijg je een band mee. Over subsidies zijn wij altijd in gesprek met de gemeentes. Wij moeten ze duidelijk maken dat wij nodig zijn, een taxichauffeur blijft echt niet wachten op de klant. Wij geven maatwerk. Neen, theaterbezoek is nooit goedkoop, maar in ons arrangement zit echt alles inbegrepen. Mensen met een laag inkomen sparen er dikwijls voor van hun vakantiegeld. En met hen bezoeken wij ook graag een film, dat is een stuk goedkoper. En een film kijken ergens anders met andere mensen is echt heel anders dan thuis kijken”.

Zomers in de maanden juli en augustus is er voor senioren minder te doen.

Tanja knikt: “Daarom heb ik net voor Brabant een zomerprogramma uitgegeven met museumbezoeken. Wij bezoeken de kleinere musea met een rondleiding. Ook weer met koffie of thee en iets lekkers. En vorig jaar hadden wij een leuke ervaring. Wij gingen met een bus naar Soldaat van Oranje. En twee mensen hadden een klik en gaan nu samen met Vier het Leven mee. En een dame had met een andere dame een klik en nu spreken ze af waar ze naar toe gaan en gaan dan ook samen. Dat is fijn, daar doe je het voor”.

Hoe komt de Stichting Vier het Leven financieel rond?

“Vier het Leven is een goede doelen organisatie. Wij willen geen winst maken. Wij ontvangen 50% van donaties en fondsenwerving en 50% van onze cliënten. Veel kosten gaan zitten in het per post verzenden, zoals wij doen. Alle bevestigingen en alle programma boekjes gaan per post. Wij zijn aan het bouwen dat veel in de toekomst ook via de website kan gaan. Soms moeten we de kaarten voor de vrijwilligers betalen, daar gebruiken we de fondsenwerving voor. Ik vind het leuk om fondsen te vinden, dat is een deel van mijn werk. En wij hebben speciaal 2 fondsenwervers op kantoor. Het is daarbij belangrijk dat je goed duidelijk maakt wat je doet als stichting”.

Voor informatie zie www.4hetleven.nl.