Mill en Sint Hubert wil een dementievriendelijke gemeenschap worden en de werkgroep: taboe op dementie doorbreken is actief om met zoveel mogelijk inwoners in gesprek te gaan over dit onderwerp.

Zo gingen Sylvia Albers en Trudy Peters, beiden lid van deze werkgroep eerder op bezoek bij Zorg en Welzijn ’t Verzetje in Wilbertoord om een uurtje te praten over dit onderwerp. Ze troffen een groep enthousiaste mensen die zeer geïnteresseerd waren om meer te leren over deze nare ziekte. Daarom volgden 15 vrijwilligers de cursus die Alzheimer Nederland gratis verzorgt voor vrijwilligers.

De werkgroep: taboe op dementie doorbreken, was heel benieuwd naar de ervaringen met deze cursus. Alle reden dus om nog weer eens langs te gaan bij Tiny van Lith, voorzitter van ‘t Verzetje.

Tiny, een goedlachse spraakwaterval, praat openhartig over haar moeder die deze nare ziekte heeft. Over het moeilijke proces van acceptatie en de ondersteuning die je daar soms bij nodig hebt, over het dementie hondje waar haar moeder zo veel plezier aan beleeft en over de veranderingen die het ziekteproces steeds weer met zich meebrengt.

Ze vertelt ook over de positieve ervaringen die de Wilbertoordse deelnemers aan de cursus van Alzheimer Nederland hebben opgedaan. Ze kregen vooral veel inzicht in hoe je moet omgaan met iemand met deze ziekte. Er werd veel met voorbeelden gewerkt, zoals het goedbedoelde aangeschafte Senseo koffieapparaat dat niet gebruikt wordt omdat het gewoon te moeilijk is voor iemand met dementie om dat nog te leren gebruiken. Ze raadt de cursus van harte aan.

Tiny heeft niet de indruk dat er in Wilbertoord een taboe is op de ziekte dementie. Er kan over het algemeen goed over gepraat worden en mensen met dementie worden ook niet buitengesloten. Er wordt van alles georganiseerd waarbij ook mensen met dementie van harte welkom zijn.

Op 14 oktober a.s. wordt de sticker voor dementie vriendelijk uitgereikt aan deze vrijwilligers van “t Verzetje” om er een officieel tintje aan te geven.

Als mensen zichzelf isoleren is het soms moeilijk om ze te blijven betrekken. Dat is wel een aandachtspunt. Speciale aandacht voor mantelzorgers is er nog niet en dus iets om in de toekomst wat mee te gaan doen, volgens Tiny.

Wilbertoord verdient zeker het predicaat Dementievriendelijke gemeenschap.