Zaterdag 13 en zondag 14 juli waren bijzondere dagen voor de familie Peters-Sluis. In Mill hielden ze dat weekend, voor de derde keer op rij, een reünie.

Bijna 250 familieleden waren aanwezig: de oudste deelneemster was een tante van 90 jaar, speciaal overgekomen uit Oostenrijk; de jongste was net 11 weken en komt uit Mill. Allemaal telgen en aanhang uit het gezin van Johannes Peters (1891) en Theodora Sluis (1896). Beiden waren afkomstig uit Groesbeek.

Ze trouwden in mei 1921, gingen wonen op de Park in Wanroij, begonnen daar een boerderij en kregen 12 kinderen. In de jaren 50 vertrokken een zoon en twee dochters met de boot naar Canada, om er een nieuw bestaan op te bouwen. Eén dochter vestigde zich in Oostenrijk. Later emigreerden er nog 3 kleinkinderen naar Canada. De reünie had daarom een internationaal karakter: maar liefst 55 familieleden kwamen uit het buitenland naar de Kolkweg in Mill om hun Nederlandse familieleden daar (opnieuw) te ontmoeten. De oudste van het gezin Peters-Sluis is inmiddels 96 jaar. Samen met zijn vrouw van 91 jaar, woont hij in Canada. Hun broze gezondheid liet helaas niet toe dat ze de reis naar Nederland maakten. Maar twee zoons met hun echtgenotes, hun kinderen en kleinkinderen namen de honneurs waar.

Zaterdag stond in het teken van een (hernieuwde) kennismaking, bijpraten en het spelen van een voetbalcompetitie, met als prijs: een wisselschaal. Alles onder het genot van een heerlijke barbecue en een drankje. Natuurlijk moest dit unieke moment vastgelegd worden: met een fotografe op een verreiker en een drone lukte het om alle deelnemers in beeld te brengen. En op een landkaart en een wereldkaart maakte iedereen zijn of haar woonplaats zichtbaar: de meesten kwamen uit het oosten van Brabant.

Op zondag werd er, na de kerkdienst in Wanroij en een brunch, een wandeltocht langs de “Sporen van de Oorlog” gemaakt. Mindervaliden konden Mill en omstreken bewonderen vanaf een huifkar. Omdat er tijdens de oorlog Duitse soldaten gelegerd waren naast de boerderij, heeft het gezin bijzondere herinneringen aan die tijd.

Met name de Canadezen waren zeer geïnteresseerd in wat er in de jaren 1940-1945 af heeft gespeeld in dit gebied. Ook in Canada is er in deze tijd veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa, 75 jaar geleden en de belangrijke rol die het land daar in gespeeld heeft.

Het herenigingsweekend werd afgesloten met een typische maaltijd: frietjes met “real Dutch snacks”. De frikandellen en kroketten gingen erin als koek!

Volgens de familietraditie wordt er over vijf jaar weer een reünie georganiseerd; net als in 2014 vindt die plaats in Canada. De eerste plannen en afspraken daarvoor zijn dit weekend al gemaakt!