Door Elly Meijnders - Ik had een gesprek met Elzebé Bens. Zij en Arianne Gronenschild zijn welzijnsmedewerker dagbesteding van Sociom, waarvan het hoofdkantoor in Cuijk zit. Elzebé werkt in de Wester in Mill, Arianne in de Wis in Langenboom. Wij zitten in de Wester aan de koffie.

Elzebé klinkt bevlogen: “Dagbesteding is een fijne en zinvolle invulling van je dag. Hier kun je je zorgen even vergeten. Ongeacht je leeftijd, met of zonder beperking. Mijn grootste wens is om de drempel voor deelname aan de dagbesteding omlaag te krijgen. Dat de mensen gewoon durven te komen, hier is niet het einde. Hoe helpen we mensen over de drempel? Als ze een aantal weken deelnemer zijn, is het zo meegevallen. Wij willen mensen nieuwe uitdagingen bieden, mooie en leuke activiteiten aandragen. Een padvinder gaat dan in een boom klimmen, hier kun je op een duo fiets naar Tante Joke fietsen, of de mais gaan bekijken”.

Hoe komen de mensen bij jullie binnen en hoeveel dagen kun je bij jullie terecht?

“Via de WWZ coordinator, of via de huisarts of een ouderenverpleegkundige. Op het moment dat je een indicatie krijgt kun je een keuze maken voor een zorgboerderij of voor opvang in de Wester of de Wis. Kijk Elly, wij staan voor een stukje zelfredzaamheid zonder te betuttelen. Wij hebben oog voor details en geven de motivatie om iets te doen. Zie dat als een stukje visie, maar ook vreugde in ons werk. Je krijgt response van de clienten en inmiddels ben ik een rot in het vak. Arianne en ik hebben dezelfde humor, wij zijn samen 5 dagen open. Met ons samen heeft de client de mogelijkheid om 10 dagdelen te komen. Maar wij houden ook zorgvuldig rekening met de eigen dingen. Op woensdag komt immers de thuiszorg, en dan heeft men ook nog zijn of haar eigen clubjes.

Wat is de meerwaarde van dagbesteding voor jullie clienten?

Elzébe peinst:”Dagbesteding heeft meerwaarde door de ontlasting van de mantelzorger en het opheffen van eenzaamheid. Wij hebben ook genoeg weduwnaren in onze gemeente. Die hoeven niet altijd alleen te zijn, biljarten en kaarten kan hier ook in de Wester. Maar als ik een opsomming mag maken van onze activiteiten? Wij hebben een pianiste met liedjes op de piano, in de Mariamaanden Maria liedjes. Bewegen vanuit de stoel doen wij zelf met materialen als foam ballen en hockey sticks. Vind ik zelf heel leuk om te doen. Wij wandelen met vrijwilligers met de rollator, door weer en wind. Echt waar! Op whiteboards brainstormen wij in april over de grote schoonmaak, de slachtmaand. Mensen vertellen dan voluit. Er wordt gekaart, gerummykupt, van speelkaarten een bingospel gemaakt. Wij doen aan bloemschikken, houden een winterfair. De mensen koken zelf, maken rijstepap of aardbeien op beschuit. De clienten gaan zelf naar de winkel of naar de aspergeboer. We gaan met de tuk tuk naar de Heissen Tip en de Tienmorgen in Beers. We drinken koffie bij mensen met een tuin. Laatst zijn we bij de burger geweest. Henk vond dat hij een lintje verdiende omdat hij 70 jaar vrijgezel is”, zegt Elzébet glunderend.

Tenslotte vertelt ze dat zij met vallen en opstaan en met het vertrouwen van Sociom in haar een rijker mens is geworden. Informatie bij www.sociom.nl.