Sinds eind juni zit Daisy Janssen, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Mill, in het Parkinson netwerk. Na een aantal cursusdagen is er meer verdieping gekomen in het behandelen van klachten naar aanleiding van de ziekte van Parkinson.

Het Parkinsonnetwerk zorgt ervoor dat er een nauwe samenwerking is tussen verschillende zorgprofessionals, zoals een ergotherapeut, logopedist, diƫtist enzovoort.

De ziekte van Parkinson gaat in de meeste gevallen gepaard met tremoren (beven), traagheid en stijfheid. Daarentegen zijn er ook een aantal atypische vormen van Parkinson, deze worden parkinsonismen genoemd (vasculair, MSA, PSP enzovoort). Elk individu met de ziekte van Parkinson heeft andere uitingen en daarmee ook andere hulpvragen binnen de fysiotherapie. Het is voor mij een uitdaging om aan de slag te gaan met compensatiestrategieƫn. Fysieke activiteiten zijn voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met de ziekte van Parkinson. In eerste instantie wordt de link tussen Parkinson en fysiotherapie niet gelegd, terwijl fysiotherapie een toegevoegde waarde is in het behandelproces. In de praktijk of aan huis wordt aan de slag gegaan met specifieke persoonlijke doelen. Deze doelen proberen we zo veel mogelijk na te streven door educatie, functie/vaardigheidstraining (kracht, balans, transfers enzovoort) en strategietraining. Twee voorbeelden van wetenschappelijk bewezen trainingen zijn dubbeltaaktraining en cueing. Dubbeltaken heeft u in het dagelijks leven constant nodig (in de supermarkt of in het verkeer), in de praktijk proberen we deze situaties na te bootsen. Cueing is het extern aansturen van een bewegingstaak door bijvoorbeeld geluiden, laserstralen, strepen op de vloer enzovoort. Dit zijn een aantal voorbeelden waar we in de praktijk of aan huis mee aan de slag kunnen om u in het dagelijks leven te helpen met verschillende activiteiten.

Daarnaast kom ik regelmatig in contact met andere zorgverleners, mantelzorgers of de partner om het behandelproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Heeft u, uw partner of uw mantelzorger vragen over fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson? Neem dan gerust contact op met Daisy Janssen van Fysiotherapie Mill. 0485-451107 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..