Sjieke Bazen met links DJ Stiek (Foto: Joris Bisschops)

Hij is in 1988 geboren in Langenboom als Gertjan Raaijmakers. Maar al vele jaren kennen we hem als Stiek. Die naam dankt hij aan zijn soepele bewegingen op de dansvloer.

“Ik was een jaar of zestien en we waren in een kroeg waar we gezellig hadden zitten drinken. Er waren wat 65plussers aan het dansen en ik besloot mee te doen. Ze zeiden dat ik wel een stiek leek.” Sinds die tijd noemt iedereen hem zo en ook zelf is hij die naam gaan gebruiken toen hij DJ werd.

Stiek begon als drummer. Zijn vader Jan was muzikant in diverse bands maar uiteindelijk trok het plaatjes draaien Stiek toch meer. “Bij ons thuis staat nog altijd een drumstel, maar ik heb er denk ik al een jaar of zes niet meer achter gezeten. Ik was altijd al liefhebber van hardstyle en een achterneef van me had twee platenspelers. Daar ben ik mee gaan oefenen, met echte platen op vinyl.” En daar heeft hij nu nog altijd profijt van. “Nu is alles digitaal, maar als je dat draaien met echte platen onder de knie hebt, dan stelt het met de spelers van tegenwoordig niet meer zo veel voor.” Althans, als je DJ Stiek heet, want uit een demonstratie mixen blijkt dat er toch wel wat oefening nodig is.

Even voor de duidelijkheid, DJ Stiek is geen DJ voor bruiloften en partijen als er foxtrotjes, polka’s en polonaises gedraaid moeten worden. Stiek: “Nee, dat soort platen hebben we niet bij ons. Onze optredens duren 1 uur en we hebben dan 1 missie: het moet feest zijn.” ‘We’ is in dit geval Sjieke Bazen. “Alleen draai ik eigenlijk nooit meer. Als Sjieke Bazen zijn we met twee DJ’s en een MC (iemand met de microfoon) die het publiek op moet zwepen. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Op het podium kijken we elkaar aan en weten dan wat we bedoelen. We spelen met hetgeen we draaien in op het publiek: als we het podium op gaan weten we nog niet wat we gaan draaien, dat ligt aan het publiek en we kijken waar men goed op reageert.”

Het ziet er eenvoudig uit: podium op, stickje met muziek in de mengtafel en draaien maar. “Zo makkelijk is het niet, er komt veel voorbereiding bij kijken. Muziek bewerken, eigen mixen maken, muziek uitzoeken en oefenen, oefenen en oefenen.” In zijn thuisstudio is Stiek dan ook menig uurtje te vinden. “We draaien alles en mixen het live op het podium, van Nederlandstalig tot hardstyle en van polonaises tot top 40, als het maar feest is. Onze taak is om het publiek aan te voelen.”

En dat zij het goed doen blijkt uit de vele optredens die zij per jaar hebben. Op de vraag waar Stiek nog graag eens op het podium zou staan zegt hij dan ook: “Geen idee, we hadden een lange lijst met podia waar we graag zouden draaien, maar die hebben we in het afgelopen jaar allemaal gedaan. Maar we willen nog overal staan. Ik vind het prachtig om te doen, we hebben er echt schik in.”

Bekijk ook het TV-interview wat Corné Kremers had met Stiek via de Lokale Omroep Mill, Omroep Land van Cuijk en de rubriek video op inmill.nl. Camerawerk is van Pieter Smits.