Leo Josemanders (1947) uit Mill liep dit jaar voor de elfde keer de Nijmeegse Vierdaagse. Voor het derde jaar deed hij dit voor Stichting Matchis. Hiermee wilde Leo opnieuw geld inzamelen om het werk van Matchis te steunen.

Leo ontving vorige week een cheque met het eindbedrag wat hij verzamelde, 3020,- euro. Er waren dit keer 37 wandelaars die namens Matchis liepen en dat bracht totaal 28.442,- euro op.

Velen kennen Leo Josemanders als muzikant. Hij maakte van jongs af aan deel uit van heel wat bandjes. Zo kwam hij ook in aanraking met de Nijmeegse Vierdaagse. Leo: “Ik heb 26 jaar muziek gemaakt tijdens de Vierdaagsefeesten. Meestal 7 dagen achtereen. In die tijd heb ik vaak gezegd: als ik hier ooit geen muziek meer maak, dan doe ik mee aan de Vierdaagse.” En 11 jaar geleden was het zover. “Ik ging met 61 jaar in de VUT en kreeg toen meer tijd. Ik ben gaan trainen en nam als wandelaar deel aan de Vierdaagse. Dat is inmiddels dus 11 jaar geleden.”

Sinds enkele jaren loopt Leo deze Vierdaagse niet alleen voor zijn eigen plezier, maar wil hij vooral geld inzamelen voor Matchis. “Mijn vrouw Annie kreeg in 2015 de diagnose beenmergkanker. Na een succesvolle behandeling stak de ziekte vorig jaar helaas weer de kop op. Nu gaat het redelijk met Annie. Ze krijgt nog steeds medicijnen om cel-woekering tegen te gaan. Hiervan krijgt ze enkele bijwerkingen, zoals neuropathie. Dat zijn tintelingen en gevoelloze handen en voeten en regelmatig braken. Toch zegt Annie na elke tegenslag: het kan altijd erger. Daarmee bedoelt ze dat er nog steeds elke dag ook jonge patiënten sterven met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen door gebrek aan stamceldonoren. En ik wil helpen daar verbetering in aan te brengen.”

Leo wil via deze weg iedereen bedanken voor de financiële bijdrages aan zijn sponsortocht. Als alles volgens plan verloopt, zal hij ook volgend jaar weer deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse en ook dat weer om geld in te zamelen voor Matchis.

Over Matchis

Ieder jaar krijgen ongeveer 9000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker. Voor patiënten met een bloedziekte, zoals leukemie, is een stamceltransplantatie vaak een laatste kans om te genezen of voor lange tijd ziektevrij te blijven. Dit is alleen mogelijk als anderen stamcellen willen doneren. Het is nog steeds niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende donor te vinden. Daarnaast kost het veel geld om nieuwe donoren te werven, registreren en typeren.

Zie voor meer informatie, om stamceldonor te worden of financieel te doneren www.matchis.nl.