“Wij wilden verhalen schrijven waar jong en oud blij van wordt en dat is gelukt” (Foto: Cockie Kremers)

Op een mooie dag in de zomer van 2018 ontstond het idee een boek te schrijven over een jongen en een meisje die bijzondere avonturen beleven in en bij het bos.

Astrid Janssen en Tanja Claassen, allebei geboren en getogen in Wilbertoord, lieten het niet bij alleen een idee. Zondag 1 september presenteren zij een boek met de titel ‘Alle wijsheid op een stokje’. Een boek met 16 mooie verhalen over de belevenissen van Toby en Tara en 16 prachtige foto’s.

Astrid Janssen (1970) en Tanja Claassen (1980) denken al aan een volgend boek, want er zijn nog veel ideeën. “Maar eerst genieten we van dit eerste boek,” vertelt Tanja. Net als Astrid is ze geboren en getogen in Wilbertoord, maar woont ondertussen in Blerick. Astrid woont in Mill. “Vanuit de tijd in Wilbertoord zijn we vriendinnen en We kwamen elkaar weer tegen op een werkplek en zijn sindsdien goede vriendinnen. Allebei hadden we al een langere tijd het idee een boek te schrijven. Maar waarover en hoe, daar waren we nog niet uit.” Astrid: “Het moesten verhalen zijn met twee kinderen, ook iets van een boodschap, maar vooral verhalen waar jong en oud blij van wordt. Vorig jaar waren we met onze kinderen bij de Nieuwenhof in Mill, maakten we foto’s van hen en plotseling wisten we het: onze eigen kinderen konden model staan voor de kinderen in het boek.”

Joris (7) is de zoon van Tanja en Bibi (8) is de dochter van Astrid. “Maar de verhalen gaan niet over hen. Zij zijn de modellen op de foto’s. Daarnaast heeft Bibi de titels van de hoofdstukken geschreven. Ze hebben ook echt meegedacht over het ontwerp en de opzet van het boek. De kinderen in het boek, Toby en Tara, beleven alledaagse dingen. In hun belevenissen zit een positieve en soms leerzame boodschap.” Tanja: “Maar het zijn geen belerende verhalen, daar hebben we zelf een hekel aan. Kinderen en ook volwassenen kunnen er wat van leren en er energie van krijgen, maar dat men een blij gevoel overhoudt na het lezen vonden we het belangrijkste.”

Naast 16 mooie verhalen staan er ook 16 prachtige foto’s in het boek die Erik Daems, de vriend van Tanja maakte. “We wisten precies hoe de kinderen op de foto moesten en het is precies geworden hoe we het bedoelden. Alleen al voor de foto’s is het boek kopen de moeite waard.”

De verhalen in ‘Alle wijsheid op een stokje’ hebben Astrid en Tanja samen geschreven. “Elke maandagochtend gingen we samen zitten, kopje thee erbij en schrijven maar. Wel ieder ons eigen verhaal en daarna lazen we het samen. Ook hebben enkele andere mensen de verhalen gelezen om te weten of we op het juiste spoor zaten met de onderwerpen en taalgebruik. We hebben daar al positieve reacties op gekregen.” Niet alle verhalen doorstonden de criteria die Astrid en Tanja hadden opgesteld. “Ze mochten niet te lang zijn, niet te kinderachtig of te volwassen, niet belerend en je moet er dus een goed gevoel bij krijgen. We hebben nu zestien verhalen geselecteerd voor dit boek en we hebben nog veel ideeën voor een volgende uitgave.”

Zondag 1 september wordt ‘Alle wijsheid op een stokje’ officieel gepresenteerd. Vanaf dan is het boek voor 16,- euro verkrijgbaar bij o.a. Primera Schipperheijn in Mill, diverse (online) boekhandels en bij Astrid en Tanja via hun webshop www.allewijsheidopeenstokje.nl.