Foto: Stichting Sporen van de oorlog

Op 28 september 1944 klonk het door de straten in onze gemeente, Mill is vrij! Dat is dit weekend dus precies 75 jaar geleden.

In de gemeente Mill werd vooral op 10 en 11 mei 1940 gevochten. Die dagen gebeurde er hier erg veel en er vielen tal van slachtoffers. Het hele verhaal is te lezen op de site van Stichting Sporen van de oorlog. Maar met hun toestemming is het ook op 4 pagina’s te lezen in De Neije Krant van dit weekend 28 september. Het zijn de 4 middenpagina’s die makkelijk uitneembaar zijn om te bewaren.

Het publiceren van dit hele verhaal van 10 en 11 mei 1940 is een initiatief van het toeristisch en recreatief platform Ontdek Mill. Zij vinden het erg belangrijk dat iedereen weet wat er toen gebeurde. Voor de meesten die de oorlog niet bewust mee hebben gemaakt, is vrijheid en zeggen en schrijven wat men wil van zelfsprekend. Maar dat was het in de oorlogsjaren beslist niet. Vandaar dat er op initiatief van Ontdek Mill niet alleen nu uitgebreid aandacht is voor de gebeurtenissen op 10 en 11 mei 1940 in onze gemeente, maar ook wat het gevoel toen was bij inwoners. Dit zal in een serie interviews te lezen zijn de komende maanden in De Neije Krant. In de editie van 4 oktober is een interview met Willy Sweens te lezen.

Meer weten?

Bezoek dan de website www.stichtingsporenvandeoorlog.nl en boek eens bij hen een rondleiding langs de kazematten om het hele verhaal met eigen oren en ogen te horen en zien.