VKP en AB’90 staan nu voor de keuze; aansluiten of achterblijven!

Mill - Op maandag 23 september verzamelden zich ruim 230 mensen in Myllesweerd om te spreken over de bestuurlijke toekomst van onze gemeente. Een ongekend hoog aantal bezoekers, de betrokkenheid was groot.

Veel mensen namen het woord en spraken zich, onderbouwd met goede argumenten, uit voor één sterke gemeente Land van Cuijk. Op verzoek van de zaal werd met handopsteking een peiling gehouden, ruim 80% van bezoekers koos voor een herindeling.

We vinden het geweldig om te zien dat zoveel mensen zich uitspreken voor het Land van Cuijk. Slechts enkele mensen spraken zich uit voor een zelfstandige gemeente Mill. Men erkende bovendien dat hiervoor dan wel een ambtelijke organisatie samen met andere gemeenten noodzakelijk zou zijn.

Een onderzoek in opdracht van alle gemeenten in het Land van Cuijk leidde twee jaar geleden tot het kraakheldere advies: voeg alle vijf gemeenten bij elkaar tot één gemeente Land van Cuijk. AB’90 en VKP verwezen dit advies naar de prullenmand.

Als CDA hebben we helaas net geen meerderheid in de raad. We vragen ons af of de meerderheid van de gemeenteraad nog wel de meerderheid van de inwoners vertegenwoordigt? AB’90 en VKP vormen namelijk een krappe meerderheid in de Millse gemeenteraad en willen ondanks de geluiden tijdens deze avond, nog steeds niet spreken over één gemeente Land van Cuijk. Hoe lang blijft de coalitie zich nog verschuilen achter de verkiezingsuitslag van 2018? Hoeveel onderzoeken moeten nog worden uitgevoerd? Hoeveel inwonersavonden moeten we nog organiseren?

Als CDA Mill en Sint Hubert, hebben we er alles aan gedaan de coalitie ervan te overtuigen om onderzoeken te respecteren en naar de inwoners te luisteren. Wij hebben gepleit voor een stabiele en gezonde bestuurlijke toekomst. De gemeentelijke dienstverlening staat onder druk. Medewerkers lopen weg en hebben recht op duidelijkheid. Kortom: snelheid is geboden. Het is allang geen vijf voor twaalf meer.

Met vriendelijke groeten,
CDA fractie Mill en Sint Hubert.
Mark Janssen, Maarten van Gemert, Petra van Schayik, Hans Vermeulen, Edwin van Schipstal, Moniek van den Elzen, Wilfried Hermans, Henri van Gaal, Peter Cornelissen, Carlo Raijmakers.