Bron: Google Maps

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., in de Neije krant van vorige week stond niet het juiste mailadres vermeld. U kunt alsnog reageren via dit vermelde adres.

Voor en nadelen

Er zijn al diverse voordelen benoemd om samen te gaan naar één land van Cuijk. Zoals meer daadkracht, meer invloed naar buiten toe, goedkoper voor onze inwoners, meer professionalisme in eigen organisatie, beter omgaan met veranderingen. Kernendemocratie is ook zo’n mooi toverwoord dat vaak gebruikt wordt. Nadelen worden er niet of nauwelijks genoemd. Wel zijn er veel vragen.

Een van die vragen die diverse keren naar voren komt: Als fuseren/samengaan de enige optie is waarom dan alleen de ogen richten op Cuijk en niet naar b.v. de gemeente Uden?

Samen gaan naar één grotere gemeente

Er wordt steeds geroepen om maar snel samen te gaan met Cuijk en Boxmeer. Vooral de provincie en de landelijke partijen geven daar de voorkeur aan. Er is een Mark-eting op gang gekomen die op een echte verkoopcampagne lijkt. Toch hoor ik ook vaak van diverse mensen “waarom kunnen we niet samen met Uden, zoals Schaijk en Zeeland gaan doen? Is Mill niet meer gericht op Uden dan op Boxmeer?” Het samengaan met de gemeente Uden is wel al ter sprake gekomen in de raad, maar weer net zo snel van tafel geveegd.

Samen gaan met Uden, Schaijk en Zeeland

Schaijk en Zeeland zijn nu bezig om samen te gaan met Uden. De doelstelling is om per 01 januari 2022 daadwerkelijk één gemeente te zijn. Ik heb gekeken naar het financiële plaatje van deze gemeenten en die zien er een stuk beter uit dan die van Cuijk en Boxmeer. Daarnaast hebben we het dan over 52.000 inwoners, dus ook een grote gemeente, vergelijkbaar met Cuijk, Boxmeer en St Anthonis samen. Gelden de voordelen die nu naar voren gebracht worden van voorstanders van één grote gemeente, dan ook voor de gemeente Uden? Maar, wil Uden dan ook dat wij erbij komen. Ik heb wederom navraag gedaan. Hiertoe is in ieder geval nog nooit een officieel verzoek ingediend. De gemeente Uden wil deze optie heel graag bekijken en zeggen ons een aantrekkelijke gemeente te vinden om mee samen te werken. Echter voorlopig hebben ze hun handen vol om de huidige samenvoeging in goede banen te leiden. Misschien is er voor Mill wel een mogelijkheid om de samenwerkingen en contacten van het Land van Cuijk te combineren met een bestuurlijke samenwerking met Uden.

Samen gaan met Cuijk en Grave

Cuijk heeft duidelijk te kennen te geven om verder te kijken en samen te gaan met Boxmeer en de samenwerking met Grave en Mill te beëindigingen.

Een van de reden daarvoor is een voorstel, dat 3 jaar geleden door VKP in de raad ingediend werd, om ook bestuurlijk samen te gaan met Cuijk en Grave. Het CDA stemde tegen waardoor er geen meerderheid was. Dit bericht is luid en duidelijk ontvangen in Cuijk.

Gezien het bovenstaande wil ik mensen oproepen om alle opties open te houden, ook om “voorlopig” zelfstandig te blijven. Het zou wel eens een voordeel kunnen zijn om over een paar jaar te bekijken wat de samenvoeging van onze buren hun gebracht heeft. Ze zeggen niet voor niets “hardlopers zijn doodlopers".

Over 2 weken wil ik graag hierop verder gaan met name wat de voordelen en nadelen zijn van zelfstandig zijn. Ook dat kan een mogelijkheid zijn. Kijk maar naar de gemeente Boekel.

Bedankt voor uw aandacht. Frans Janssen een hoopvolle inwoner van de gemeente Mill en Sint Hubert.