Bron: Google Maps

Nee, kernendemocratie is zeker geen toverwoord. Maar wat is het dan wel?

Gemeenten zoeken naar manieren om –ondanks een herindeling– de verbinding te houden met de kernen en deze zelfs te verbeteren. En hoewel dé kernendemocratie niet bestaat, zien we ten minste twee eigenschappen terug: het gaat om invloed en zeggenschap van inwoners, ondernemers en organisaties op en in hun kern.

Het doel is het verkleinen van de afstand tussen enerzijds de gemeente en anderzijds de gemeenschap.

Het faciliteren van ideeën uit de kernen levert betrokkenheid op!

De nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk heeft duidelijk voor ogen wat ze wil bereiken met kernendemocratie. Het einddoel is echter niet éénduidig te definiëren. Elke kern is anders en heeft een eigen identiteit. Onderstaand citaat komt uit het voorwoord van het procesplan kernendemocratie als onderdeel van het herindelingsontwerp en geeft duidelijk de marsroute aan.

“In het herindelingsproces van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis gaat ‘opschalen’ hand in hand met ‘afschalen’. Sterker nog: wij beschouwen het behouden en versterken van de verbinding tussen gemeente en inwoners, ondernemers en instellingen in de dorpen (kern- en wijkgericht werken of kernendemocratie) als absolute randvoorwaarde waaronder sprake kan zijn van het samengaan van de drie gemeenten tot één nieuwe grotere gemeente.

In het herindelingsontwerp is onze visie op de verbinding tussen het gemeentebestuur en de kernen en wijken in de nieuwe gemeente verwoord. Met dit procesplan geven wij onze aanpak weer hoe wij de periode tot 1 januari 2022 benutten om dat te bereiken. Een aanpak waarin onze 25 dorpen centraal staan. Om ze –in al hun verscheidenheid– te koesteren en nog verder te versterken!”

Duidelijk is dat we de kracht van onze dorpen en kernen optimaal willen faciliteren. Hoe en wat is afhankelijk van het nog te doorlopen proces.

Dat is toch ook wat wij willen...
Eén sterke gemeente Land van Cuijk!

Vragen hierover of steun je ons burgerinitiatief, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens de werkgroep “gemeente Mill in één Land van Cuijk”
Mariëlla Bastiaans
Ad Berends