Bron: Google Maps

Waarom zouden we een duur zelfstandig bestuur in stand houden, zonder dat we ECHT inspraak hebben? Als we nu meedoen, kunnen we aansluiten en meepraten, invloed uitoefenen!

De informatieavond ‘Bestuurlijke toekomst gemeente Mill’ op 23 september jl. georganiseerd vanuit onze gemeente werd druk bezocht door inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert. Er werd een duidelijk signaal afgegeven door de aanwezige inwoners, verenigingen en ondernemers. Zij maken zich ernstige zorgen over het besluit dat de Gemeenteraad gemaakt heeft over het zelfstandig willen blijven en niet willen aansluiten bij een grotere gemeente met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Vele inwoners voelen zich niet gehoord en gezien in dit besluit.

Een groep zeer bezorgde inwoners heeft de krachten gebundeld en is een werkgroep gestart waarmee we de STEM VAN DE BURGER willen laten horen voor het te laat is! Onze STEM NAMENS DE BURGERS is nog de enige manier om een voet tussen de deur te krijgen in het proces om de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert te overwegen hun besluit opnieuw kritisch te bekijken en alsnog aan te sluiten bij de gemeente land van Cuijk.

WIJ ZIJN VOOR DE GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT IN ÉÉN LAND VAN CUIJK OMDAT:

  1. De nieuwe gemeente gaat werken vanuit de (dorps)kernen en vanuit vertrouwen in de inwoners, verenigingen en bedrijven.
  2. Het belangrijk is dat dat er eigen initiatieven, voor eigen dorp en vereniging, kunnen worden ontplooid met goede ondersteuning vanuit gemeente.
  3. Wij ons sterk maken voor het behouden van een welvarende regio met behoud van eigenheid, onze natuur en onze cultuur van onze dorpen, maar nieuwe kansen zien in samengaan.
  4. Er een sterke organisatie nodig is om alle taken die bij de gemeente liggen goed op te kunnen pakken. De komende jaren moet er veel aandacht naar ouderenzorg, jeugdhulp, onderwijs, klimaat, duurzaamheid en ondermijning. Mill en Sint Hubert is te klein om dit zelfstandig aan te kunnen pakken.
  5. Bij zelfstandigheid, er diensten en ambtelijke ondersteuning in moeten worden gekocht bij een andere gemeente, waarbij geen of slechts zeer beperkte invloed is op kwaliteit en de manier van uitvoering. Inkopen is duur en maakt ons afhankelijk van andere gemeenten.
  6. Onze dorpen voordeel hebben van een sterk één Land van Cuijk. Met één grote gemeente kunnen we mee praten in samenwerkingsverbanden in onze regio, de provincie en in Den Haag.
  7. In het samengaan in één Land van Cuijk we sterk vertegenwoordigd zijn en onze regio een sterke stem heeft bij onze provincie en in Den Haag. Mill als zelfstandige gemeente heeft alleen heeft een onvoldoende bepalende stem in de regio, de provincie en in Den Haag.
  8. In het samengaan er een helder regionaal perspectief uitgedragen kan worden, met één boodschap naar buiten, waarin we optimaal onze kansen kunnen benutten voor onze regio vanuit evenwichtige regionale verhoudingen.
  9. De bereikbaarheid van onze dorpen belangrijk is. De N264 in Sint Hubert een voorbeeld is waar we met één grote gemeente meer hadden kunnen bereiken. Behoud van openbaar vervoer vraagt om een regionale aanpak.
  10. Eén Land van Cuijk krachtig is om landelijke problemen als woningbouw, klimaatveranderingen, omgevingswet, stikstofproblematiek en immigratie mee aan te kunnen pakken.
  11. Een grote gemeente aantrekkelijker is voor bedrijven om zich te vestigen. Met goede en sterke verbindingen, goede bereikbaarheid en contacten met UdenVeghel, Eindhoven, Venlo en Nijmegen.

Heb je vragen? Laat het ons weten! Wij horen je vragen heel graag en willen graag met je in gesprek gaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met vriendelijke groet,
Burgerinitiatief Werkgroep gemeente Mill in één Land van Cuijk.
Marielle Bastiaans en Ad Berends