Verkiezingsbelofte VKP. Ruim voor de verkiezingen van 2018 hebben we ons uitgesproken voor een bestuurlijke fusie met de gemeente Cuijk en Grave (CGM). Een logische stap omdat we met deze drie gemeentes al ruim 5 jaar één ambtelijke organisatie hebben. Aan een dergelijke fusie zijn diverse praktische maar ook financiële voordelen verbonden.

Helaas heeft de besluitvorming op 28 oktober jl. in de gemeenteraad van Cuijk een streep door deze mogelijkheid gezet. De gemeente Cuijk is nu voornemens om uit de ambtelijke organisatie CGM te stappen. Een keuze die wij zeer betreuren.

Meerdere varianten zijn mogelijk

Het voorgenomen besluit van de gemeente Cuijk om uit de ambtelijke organisatie te stappen zal gevolgen hebben voor de dienstverlening van onze gemeente. Het college heeft een adviesbureau in de arm genomen om te onderzoeken welke mogelijke consequenties hieraan zowel bestuurlijk als ambtelijk verbonden zijn. Voor de VKP staat voorop dat we een organisatie willen zijn en blijven met goede dienstverlening. Kwaliteit is belangrijk maar, ook betaalbaarheid.

De volgende keuzes zijn daarbij mogelijk:

  • Een ambtelijke samenwerking alleen met de gemeente Grave voortzetten.
  • Een eigen ambtelijke organisatie opzetten.
  • Voor een aantal werkzaamheden een beperkte ambtelijke organisatie opzetten en de overige werkzaamheden elders inkopen.
  • Zowel bestuurlijk als ambtelijk deelnemen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Bij de eerste drie keuzes blijven we zelfstandig en bij de laatste keuze betekent dit: opheffen van de gemeente Mill en Sint Hubert.

Hoe nu verder waarbij ieders mening telt?

We hebben reeds diverse gesprekken gevoerd over hoe nu zowel bestuurlijk als ambtelijk verder als gemeente Mill en Sint Hubert.

Donderdag 12 december zal de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert de inhoud van de zienswijze, welke we in gaan brengen op het herindelingsontwerp van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis (CBA), in het openbaar bespreken.

Om u als inwoners een stem te geven in de bestuurlijke toekomst van onze gemeente zal de VKP samen met coalitiepartner AB’90 in de raadsvergadering van 12 december voorstellen om op korte termijn een referendum te houden, waarbij elke stemgerechtigde in onze gemeente de mogelijkheid krijgt om zijn of haar voorkeur aan te geven. Dit referendum zal bindend zijn.

Met vriendelijke groet, fractie en bestuur VKP

Troste inwoners van Mill en Sint Hubert en het Land van Cuijk.