Vrijdag 22 november op de algemene ledenvergadering trad Hans Vermeulen af als voorzitter van Werktuigen Coöperatie De Eendracht; een functie die hij maar liefst 25 jaar vervulde.

Hans kwam als jonge boer in 1991 in het bestuur van de coöperatie. In 1994 volgde hij Gerrit Siroo op als voorzitter. Medebestuursleden Anton Verhoeven en Maarten Kuijpers zijn vol lof over Hans. “Hans staat altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Toen bijvoorbeeld de ondergrondse mestaanwending kwam, was Hans een van de eerste die daarin wilde investeren.” Maarten Kuijpers: “Als Hans een machine ziet wat nog niemand heeft en die geschikt is voor de werktuigbouwcoöperatie, wil hij die proberen.” De vernieuwende ideeën hebben de coöperatie goed gedaan. Afgelopen jaar zijn de nieuwbouwplannen gerealiseerd. Aan de Hapsedijk in Sint Hubert is een loods gebouwd; een grote werkplaats, ruime opslag, parkeergelegenheid en functioneel kantoor en kantine.

Samenwerken

WTC De Eendracht is in 1947 opgericht. Na de tweede wereldoorlog ontstonden er met behulp van de “Marshall-steun” uit de Verenigde Staten en met medewerking van de plaatselijke boerenbonden het initiatief om gezamenlijk landbouwmachines aan te schaffen. Boeren hadden zelf geen geld en samenwerken was de oplossing. Zo zijn diverse coöperaties ontstaan en in de loop van de jaren ook weer verdwenen. WTC De Eendracht is continue blijven vernieuwen en gegroeid. Het werkgebied, van oorsprong alleen Mill & Sint Hubert, is flink gegroeid. Boeren maar ook loonwerkers uit de verre omgeving, van Venray, Lieshout tot Ewijk, zijn klant van WTC De Eendracht. Maarten Kuijpers: “Inmiddels hebben we 650 gebruikers en een 40-tal leden. De leden denken en beslissen mee over de machines, financiën en organisatie.” Particulieren kunnen ook huren bij WTC De Eendracht. “We hebben bijvoorbeeld ook aanhangers, houtversnipperaars en sloophamers”, zegt Maarten Kuijpers. Kijk voor meer informatie op de nieuwe website en facebook.

Goede bestuurder

Anton: “Voor ons als boeren werkt het fijn. Je hoeft zelf geen dure machines te kopen en te onderhouden. We huren die bij de coöperatie die ook zorgt draagt voor het onderhoud. We hebben nu een modern ingerichte werkplaats waar monteur Rick Hurkens de machines, onderhoud en planning regelt.” In Hans’ bestuursperiode is WTC De Eendracht ook gestart met hooibouwmachines. “Ook een van zijn ideeën. Hans is ontzettend goed in besturen; kansen zien en beslissingen nemen”, aldus Anton Verhoeven. Namens de coöperatie bedankte Anton Hans voor zijn tomeloze inzet en overhandigde hem een mooie herinnering aan zijn bestuursperiode en natuurlijk een bloemetje voor Sonja.

Martien Vloet, akkerbouwer uit Sint Hubert is vrijdag gekozen als nieuw bestuurslid van WTC De Eendracht. In 2020 houdt WTC De Eendracht een open dag waar boeren en burgers een kijkje kunnen komen nemen aan de Hapsedijk 10 in Sint Hubert.