Op 23 januari a.s. vindt het referendum plaats over de bestuurlijke toekomst van onze gemeente. U mag mee gaan beslissen of onze gemeente een zelfstandige gemeente blijft of onderdeel gaat uitmaken van de gemeente Land van Cuijk.

Nog niet iedereen weet wat hij of zij moet gaan stemmen. Een veel gehoorde vraag is: wat hebben wij met vijf raadsleden straks nog te zeggen in een grote gemeenteraad Land van Cuijk met in totaal 35 zetels?

Op zich klopt deze rekensom natuurlijk. Net zoals dat de huidige gemeente Cuijk het straks zal moeten stellen met slechts 11 van de in totaal 35 zetels. Zo zal Boxmeer 13 afgevaardigden tellen en Sint Anthonis zal het met zes zetels moeten doen. Ook daar wordt dus de vraag gesteld: wat hebben wij dan nog te zeggen?

Overigens is dat in een zelfstandige (en dus in de huidige) gemeente Mill en Sint Hubert niet anders. De afgevaardigden vanuit de dorpen Wilbertoord, Sint Hubert en Langenboom hebben op basis van het aantal inwoners minder te zeggen. En Mill dan? Ja, Mill zou het op basis van het inwoneraantal allemaal voor het zeggen kunnen hebben binnen de gemeente Mill en Sint Hubert.

Maar dat is natuurlijk niet de praktijk. De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert behartigt de belangen van alle inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen, uit welk dorp zij ook komen. Dat hebben wij in onze democratie nu eenmaal zo geregeld. Elk besluit moeten we met meerdere mensen nemen. Of het nu over uw gemeente gaat, over uw dorp, over uw buurt of zelfs uw straat.

Dit zal straks in een gemeenteraad Land van Cuijk niet anders zijn. Ook de gemeenteraad Land van Cuijk kent subsidies toe aan verenigingen en instellingen, ongeacht uit welk dorp deze komen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dit geldt ook voor de financiële lasten: de aanslag OZB-belasting zal straks bij iedere inwoner op de deurmat vallen en zal voor een ieder gelijk zijn. Met wellicht één lichtpuntje: bij een herindeling zou dat voor de huidige inwoners van Mill en Sint Hubert wel eens voordelig kunnen uitpakken….

Maar laten we de rol van de gemeenteraad vooral ook niet te hoog inschatten, hoe groot of klein de gemeente ook is. Een grote gemeente Land van Cuijk levert vooral voordelen op voor het bestuur en de organisatie. En daarmee dus ook voor u als inwoner, bedrijf, vereniging of instelling:

  • Een krachtige en slagvaardige gemeente
  • Meer financiële slagkracht
  • Een sterkere ambtelijke organisatie
  • Een snelle en goede dienstverlening

En laten we vooral niet vergeten dat u als inwoner zelf de gemeenschap maakt, ook in een gemeente Land van Cuijk. Mill blijft Mill, Langenboom blijft Langenboom, Sint Hubert blijft Sint Hubert en Wilbertoord blijft Wilbertoord. En dus blijft u nog steeds veel te zeggen hebben over uw eigen dorp, ook in een gemeente Land van Cuijk!

CDA Mill en Sint Hubert
www.cdamill.nl