Foto: Pieter Smits

Aanstaande vrijdag 10 januari neemt juf José Reutelingsperger na 44 jaar afscheid van het kleuter- en basisonderwijs in Mill. Op deze dag is er van 13.30 uur tot 15.30 uur een afscheidsreceptie op basisschool de LenS aan de Langenboomseweg.

Iedereen is welkom. Op haar laatste werkdag, donderdag 19 december, brachten we als De Neije Krant een bezoek aan Juf José.

“Zo’n laatste werkdag voelt wel vreemd,” vertelt José. “Na 44 jaar kleuterleidster, leerkracht groep 1 en 2, vraag je je toch af hoe gaat het straks, hoe ga ik mijn tijd invullen. Ik heb wel al van heel veel mensen gehoord dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken omdat ik het dan wellicht nog wel drukker krijg dan nu ik werk. Er zijn er nu al die vragen: ‘zou jij niet…’. Maar ik zeg dan: ‘ik sla het op en doe er nu nog niets mee. Dat komt straks.’”

Het scheelde overigens weinig of José (geboren en getogen in het Limburgse Arcen) was nooit in Mill terecht gekomen. “In die regio was er weinig werk in het onderwijs. Ik solliciteerde en kwam in Mill terecht. Dat met geluk, want ik had in mijn sollicitatiebrief Mil geschreven, met één l. Er waren heel veel sollicitaties, dus mijn brief was er meteen uitgekieperd. Men belde naar de opleiding in Venlo om wat referenties op te vragen en toen vroeg de directeur daar: ‘heeft José Reutelingsperger niet gesolliciteerd? Die moet je ook maar eens uitnodigen voor een gesprek.’ Mijn brief werd er weer bij gezocht en zo ben ik toch hier aangenomen.”

Als eerste kwam ze terecht op de Sint Joseph kleuterschool. “Dat was waar nu de Albert Heijn staat aan de markt. Het klooster en de meisjesschool waren al afgebroken en toen werden er winkels en appartementen gebouwd, die nu ook alweer weg zijn. In 1985 is het basisonderwijs gestart en toen trok de kleuterschool in bij de Heilighartschool. En omdat het toen allemaal basisschool werd is ook gekozen voor een nieuwe naam en dat werd de Straethof.” Een aantal jaren geleden is men met beide basisscholen in Mill verhuisd naar de brede school aan de Langenboomseweg.

José wist al op jonge leeftijd dat ze in het onderwijs wilde. “Vanaf mijn twaalfde wist ik al dat ik kleuterjuf wilde worden. Het jonge kind heeft mij altijd getrokken.” In die 44 jaar is ze nooit in de verleiding gekomen om als juf naar hogere groepen te gaan. “Nooit, de onbevangenheid van jonge kinderen die nog helemaal zichzelf zijn, dat is wat mij trekt. Ze zijn spontaan, komen vol verwachting naar school om wat te leren en dat mag ik dan doen. Dat is echt mooi.”

Regelmatig komt José nog oud-leerlingen tegen. “Onlangs nog. Daar zat een groepje meiden van een eindje in de twintig koffie te drinken. Toen ik binnenkwam riepen ze ‘hé Juf José’ en maakten we een praatje. Ze vertelden dat ze niet meer allemaal in Mill woonden, maar als ze bij elkaar kwamen zongen ze altijd een liedje en dachten ze aan mij. Dat was het liedje ‘De wereld is een toverbal’. Dat zing ik vaak met de kinderen als opening van de dag. Maar het is dan toch mooi dat dat na al die jaren nog bij die meiden leeft. En ook de boodschap is blijven hangen. Want het liedje gaat erover dat je goed met elkaar moet omgaan en dat is iets wat ik kinderen ook altijd heb willen leren.”

Aanmelden

Bent u erbij op het afscheid aanstaande vrijdag 10 januari tussen 13.30 uur en 15.00 uur? Aanmelden kan via www.jufjosemetpensioen.nl.

Tv-Interview

Een uitgebreid Tv-interview wat Corné Kremers had met José is vanaf deze week te zien bij de Lokale Omroep Mill en in de rubriek video op inmill.nl.