De afgelopen weken heb ik veel mensen gesproken over het referendum en vooral geluisterd naar zorgen en wensen. Kiezen we ervoor om in Mill een nieuwe organisatie met ambtenaren op te bouwen of sluiten we aan bij de rijdende trein richting één Land van Cuijk.

Een zeer boeiend maar ook lastig onderwerp. Ik geloof erin dat de Millse partijen, vanuit het eigen perspectief, de beste bedoelingen hebben voor inwoners. De vraag is welke organisatie het beste past bij de uitdagingen van deze tijd? En tegen welke prijs, kwaliteit en serviceniveau?

Door de hoeveelheid aan informatie is het begrijpelijk dat mensen soms, door de bomen het bos niet meer zien.

Een zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert lijkt mij een onverstandige keuze omdat:

  1. We nu al geen ambtenaren zelf meer in dienst hebben en er dus een compleet nieuwe organisatie, met veelal lastig vindbare specialisten zouden moeten opbouwen.
  2. Mill zelfstandig geen schaalvoordelen heeft en een klein gemeentebestuur in stand zou moeten houden. Dit kost miljoenen euro’s per jaar.
  3. Een kleine gemeente bij regionale overleggen geen enkele zeggenschap heeft, omdat de grotere gemeenten uiteindelijk veel bepalen.
  4. Een zelfstandige gemeente niet aan ons gewenste serviceniveau kan voldoen.

Stel je hebt maar één ambtenaar voor bouwgrond, deze gaat twee weken skiën, komt thuis via een gipsvlucht en heeft drie weken ziekteverlof. Intussen wacht je al vijf weken om over je woonwens te spreken. Eindelijk weer aan het werk, blijkt de ambtenaar besprekingen te hebben, parttime te werken en probeer jij hem of haar tussendoor nog eens te bereiken. Succes!

Dit is niet het serviceniveau waar jij en ik anno 2020 op zitten te wachten. Dit geldt niet alleen voor het bouwen van een huis, ook voor je 80-jarige buurvrouw die met spoed een zorgbehoefte met de gemeente wil bespreken.

Soms hoor of lees ik dat mensen denken dat groter duurder is. Het tegendeel is waar. Mill is nu de duurste gemeente van het Land van Cuijk, dus het zal niet zomaar duurder worden als we aansluiten bij de rest. Of je hoort dat Cuijk en Boxmeer armlastig zijn. Zij hebben echter per inwoner ongeveer evenveel reserves als Mill, maar meer verwachte opbrengsten uit bijvoorbeeld de verkoop van bouwgrond. Sint Anthonis heeft het meeste vet op de botten.

Tenslotte hoor ik soms de angst dat bij herindeling subsidies en of dorpsvoorzieningen verdwijnen. Waarom? In het herindelingsontwerp zet de nieuwe gemeente Land van Cuijk vooral in op de kracht van sterke dorpsgemeenschappen met een rijk verenigingsleven. Een nieuwe gemeenteraad zal dit bepalen. Zoals nu in onze gemeente Mill en Sint Hubert zijn dat vaak mensen uit de verschillende dorpen met hart voor het verenigingsleven.

En laten we eerlijk zijn: ook in een zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert is het voortbestaan van dorpsvoorzieningen niet vanzelfsprekend. Denk hierbij aan kerk, kroeg, dorpshuis of voetbal en tennis op één locatie. Veranderingen zijn niet altijd fijn. Toch zijn we gewend dat de ANWB-praatpaal en PTT-telefooncel door de smartphone zijn vervangen. En we tevens onze boodschappen en bankzaken met datzelfde apparaat regelen.

Kies voor de toekomst, Kies voor samen!

Stem daarom 23 januari voor B: samenvoeging met de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis ofwel één sterke gemeente Land van Cuijk.

Met vriendelijke groeten,

Mark Janssen - van Gaal