De gemeente Land van Cuijk: uw gemeente dichtbij!

Op 23 januari a.s. vindt het referendum plaats over de bestuurlijke toekomst van onze gemeente. U mag mee gaan beslissen of onze gemeente een zelfstandige gemeente blijft of gaat voor samenvoeging met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis in een gemeente Land van Cuijk.

Nog niet iedereen weet wat hij of zij moet gaan stemmen. Een veel gehoorde vraag is: is de afstand tot het gemeenteloket straks niet te groot?

Het is maar hoe je het bekijkt.

We zijn bevoorrecht dat we in ‘onze gemeente’ de dagelijkse en wekelijkse boodschappen in Mill kunnen doen. Dat we in onze dorpen basisonderwijs en een bloeiend verenigingsleven hebben. Allemaal lekker dichtbij.
Tegelijkertijd vinden we het nu heel normaal dat we gaan winkelen of uit eten in Uden. Dat geldt ook voor de bioscoop of de schouwburg. We draaien onze hand er zelfs niet voor om om gebruik te maken van de vele voorzieningen in Nijmegen, Eindhoven of Den Bosch. Voor het voortgezet onderwijs zijn we grotendeels aangewezen op Boxmeer, Cuijk, Grave en Uden. En ja, ook voor sommige gemeentelijke diensten gaan we nu al naar Grave of Cuijk.

Wat is dus ‘afstand’?

Oké, natuurlijk kun je voor een rijbewijs of paspoort in Mill terecht. En ook voor sommige andere diensten is het gemeentehuis van Mill dichtbij. En gaat dat dan veranderen wanneer we kiezen voor samenvoeging met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis?

Ja, het kan zijn dat we dan iets vaker naar Cuijk of Boxmeer moeten, afhankelijk van waar het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Land van Cuijk zal komen.

Maar ook de gemeente verandert.

Net zoals we tegenwoordig van alles bestellen via internet, zal ook de gemeente steeds meer digitaal gaan werken. U dient uw aanvraag digitaal in. U krijgt uw paspoort, rijbewijs of vergunning gewoon thuis bezorgd. En daar waar nodig zoekt de ambtenaar u gewoon thuis op. Uw gemeente blijft ook na een herindeling dichtbij.

Wat is dus ‘afstand’?

Moeten we zelfstandig blijven omdat er anders teveel ‘afstand’ ontstaat? We willen toch ook dat de gemeente deskundig, goedkoop en snel werkt? We willen toch dat de overheid bedrijfsmatiger werkt? We willen immers:

  • een krachtige en slagvaardige gemeente
  • meer financiële slagkracht
  • een sterkere ambtelijke organisatie
  • een snelle en goede dienstverlening

Stem op 23 januari voor keuze B: aansluiting bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis: uw gemeente op afstand en tegelijkertijd dichtbij.

CDA Mill en Sint Hubert
www.cdamill.nl