75% van de inwoners kiest voor samenvoeging met de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Opkomst inwonersraadpleging 61%.

De uitslag van de inwonersraadpleging over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Mill en Sint Hubert is bekend. 75% van de inwoners heeft zich uitgesproken voor samenvoeging met de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Dit zijn 4118 van de ruim 5500 uitgebrachte stemmen. 25% koos voor het behoud van de zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert.

Hoe nu verder?

Tijdens een extra raadsvergadering op donderdag 30 januari neemt de gemeenteraad het besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Van tevoren hebben de initiatiefnemers van de inwonersraadpleging (AB’90 en VKP) aangegeven bij een opkomstpercentage van minimaal 40% de uitslag te zullen respecteren.

De gemeente moet vervolgens uiterlijk 31 januari aan de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis laten weten welk besluit er is genomen.

Waarom deze inwonersraadpleging?

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 12 december is gesproken over de zienswijze van de gemeente Mill en Sint Hubert op het herindelingsplan van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Omdat dit herindelingsplan gevolgen heeft voor de gemeente Mill en Sint Hubert, was tijdens deze vergadering ook de toekomst van de eigen gemeente onderwerp van gesprek.

Tijdens deze raadsvergadering heeft de gemeenteraad besloten om de mening van de inwoners te betrekken bij de keuze over de bestuurlijke toekomst in de vorm van een inwonersraadpleging. Deze vond gisteren, op donderdag 23 januari, plaats.