Dank aan al degene die een stem hebben uitgebracht. Een opkomst van 61%, geweldig. En dan de uitslag, 75% is vóór herindeling met Land van Cuijk. Een overweldigende en zeer duidelijke uitslag! Wij zijn hier zowel als inwoners van de gemeente als vanuit ons burgerinitiatief ontzettend blij mee, trots zelfs!

Wij verbazen ons wel over de reacties van de coalitiepartijen over de resultaten in de media.

Dat zij ervoor zouden hebben gezorgd dat de inwoners een stem kregen. Dat klopt misschien maar dan wel in tweede instantie, toen het echt niet anders meer kon gezien de reacties uit de gemeenschap. Wij hebben als individu én als burgerinitiatief vanaf begin augustus 2019 gepleit voor betrokkenheid en blijvend gehamerd op het betrekken van de inwoners van onze gemeente, de gemeenschap. Maar nee hoor.

Onze ervaring is dat juist de coalitiepartijen en het college hun uiterste best hebben gedaan om vanaf het begin weg te kijken van betrokken inwoners als uitleg van de complexe herindelingsvraag. Het had de coalitiepartijen gesierd om zich in de reacties na de volksraadpleging en de verpletterende uitslag meer bescheiden op te stellen en zich daarbij nadrukkelijk hadden afgevraagd op welk moment zij de verbinding met de kiezer, de inwoners zijn verloren.

Hierdoor ontstond ook eenzijdige informatie die wij niet wilde maar wel gebeurde terwijl mensen informatie verwachten die beide mogelijkheden belichten. Wij zijn als burgerinitiatief altijd duidelijk geweest én hebben met argumenten en feitelijkheden e.e.a. gecommuniceerd, zonder ‘onderbuik’ of stemmingmakerij! We hebben constant de verbinding gezocht met zowel de inwoners als met de politiek en die willen we ook proberen te behouden.

Wij gaan er (nu 28 januari) van uit dat afgelopen donderdag, na het besluit om aan te sluiten, een stevige discussie zal plaatsvinden over de toekomst van de coalitie.

Want wij maken ons zorgen over de snelle draai die sommige bestuurders verleden week hebben gemaakt. De ene dag was men nog faliekant tegen herindelen, en de dag erna gaan ze (hopen we) met al het enthousiasme bouwen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk...

Hoe kan dat, vragen wij ons af, hoe is het mogelijk om maar als voorbeeld te noemen “Een veganist de belangen te laten vertegenwoordigen van de varkensboeren….?”.

Hoe kan een bestuurder, met de bestuurlijke toekomst van Mill in zijn portefeuille, zich nu ineens voor 100% inzetten voor de herindeling? Wij begrijpen dat niet.

Wat we nu nodig hebben zijn bestuurders die verbindingen willen & durven te leggen met andere partijen in een Land van Cuijk om na te denken over zaken die we vanuit onze 4 kerkdorpen belangrijk vinden en willen uitdragen in wat straks ook onze gemeente Land van Cuijk is.

Hier kan en zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn.

Maar, laten we voor nu vertrouwen houden... wie weet?

Tip aan onze raadsleden:

Ga met elkaar in open en transparant gesprek om gezamenlijk onze mooie kerkdorpjes goed en gedegen in het Land van Cuijk te brengen, er is daadkracht en visie gevraagd. Laat daarbij-daarbinnen de kernendemocratie een belangrijke rol spelen, we verwachten als inwoners van de kerkdorpen niet anders dan dat we verder kunnen met stoute plannen, grote ideeën en passie.

Stop beste raadsleden met jij en zij, met woorden als oppositie en coalitie.

Zorg samen in één bestuur en als één raad voor onze toekomst. Zoals jullie ook zo vaak gezegd hebben “Samen werkt Beter”, vertrouw elkaar en deel de verantwoordelijkheden.

En, deel die ook met ons de inwoners, betrek ons voortdurend bij het doorlopen van het complexe proces.

En al eerder ook door ons aangehaald JA, we hebben het nu best goed, maar ook morgen en overmorgen moeten onze kinderen en kleinkinderen, en volgende generaties het dus goed hebben in onze gemeente.

25 kerkdorpen samen mét Langenboom, Wilbertoord, Sint Hubert en Mill in één gemeente Land van Cuijk, ‘Één voor Allen - Allen voor Één’!

Door de stem van 75% vóór herindeling (61% vd stemgerechtigde inwoners) hebben zij-wij uw raad op 23 januari jl ons vertrouwen gegeven, beschaam dit niet s.v.p.

Namens de werkgroep Burgerinitiatief gemeente Mill in één Land van Cuijk,
Mariëlla Bastiaans, Lia van den Hoven, Henk Ermers, Günther Robbrecht, Ad Berends