Foto: Cockie Kremers

Een uurtje na het sluiten van de stembureaus op 23 januari maakte burgemeester Antoine Walraven de uitslag van de inwonersraadpleging bekend. Dit gebeurde in de studio van de Lokale Omroep Mill live op TV.

Al voor het sluiten van de stembussen lag de website van de Lokale Omroep Mill uit de lucht, dat door het grote aantal kijkers wat online de uitzending wilde volgen. Ook daaruit bleek dat inwoners erg betrokken waren rond het onderwerp van deze raadpleging wat later ook bleek uit het hoge opkomstcijfer van 61%.

Zie de TV-uitzending via uitzending gemist op www.lokaleomroepmill.nl of op inmill.nl in de rubriek Video.

Naast burgemeester Walraven schoven in de studio ook de fractievoorzitters van AB’90, VKP en CDA aan. Presentator Frans Duijnstee ging met hen in gesprek en keek met hen terug op de gevoerde campagnes en uiteraard hoe het traject er tot 1 januari 2022 er nu uitziet. Duidelijk was dat alle 3 de fractievoorzitters blij waren met de hoge opkomst en de overtuigende uitslag.

Overtuigend is de uitslag zeker. In Wilbertoord gingen 616 mensen naar het stembureau in de Wilg. 542 daarvan was voor herindeling en dat is ruim 87%. In de Wis in Langenboom was 81% van de stemmers voor aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk. In de Jachthoorn in Sint Hubert kruiste 73% van de stemmers het hokje 'aansluiten bij Land van Cuijk' aan.

In wijkaccommodatie De Wester in Mill-West waren de minste voorstanders voor herindeling te noteren, maar nog altijd een ruime meerderheid, namelijk 67%. Bij het stembureau in zorgcentrum Aldenhorst was 74% voor aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk en in het stembureau in Cultureel Centrum Myllesweerd was dat 70%.

In totaal gingen er 5523 van de 8973 stemgerechtigden in de gemeente Mill en Sint Hubert donderdag naar het stembureau. Goed voor een opkomstpercentage van 61,51%. 1384 stemmers zagen de gemeente liever zelfstandig blijven, 4119 mensen kozen voor samenvoegen. Er waren 16 blanco stemmen en 4 ongeldige stemmen.

De nieuwe fusiegemeente telt straks, inclusief Mill en Sint Hubert, 29 dorpen en zo'n 76.000 inwoners. In oppervlakte wordt het de grootste gemeente van Brabant. Sluit de gemeente Grave alsnog aan dan komen er zo’n 12.000 inwoners bij en zal de nieuwe gemeenteraad bestaan uit 37 raadsleden. Zonder de gemeente Grave zijn dat er 35.