Een korte terugblik. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezing heeft Algemeen Belang ’90 ingezet op een zelfstandig Mill & Sint Hubert.

Na die raadsverkiezingen met een gewijzigde gemeenteraad in Cuijk, werd duidelijk dat er in Cuijk een meerderheid voor één gemeente Land van Cuijk was. Samen met onze coalitiepartner VKP zijn er vanaf dat moment gesprekken gevoerd over een kleinere fusie CGM (Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert). Daarvoor bleek in Cuijk en Grave geen meerderheid te zijn.

Waar het eerder nog een optie was om als zelfstandige gemeente verder te gaan met samenwerking binnen één ambtelijke organisatie (CGM), werd deze mogelijkheid in september 2019 onverwacht weggestreept. Vanaf dat moment veranderde er definitief iets voor onze gemeente.

Een keuze maak je overwogen en verdient draagvlak

Om een juiste keuze te kunnen maken over onze bestuurlijke toekomst dien je alle reële opties in beeld te brengen. Daarom gaf onze voltallige gemeenteraad de opdracht een onderzoek te doen naar realistische opties voor zelfstandigheid. Hieruit kwam naar voren dat er grofweg twee mogelijkheden waren nl. herindelen of zelfstandig blijven. Bij de keuze voor de bestuurlijke toekomst is het belangrijk dat er draagvlak is bij de inwoners. Door middel van de volksraadpleging heeft iedereen zijn stem kunnen geven. Samen bepalen we immers de beste toekomst voor onze vier kernen.

De uitslag is overduidelijk, onze inwoners hebben massaal gekozen voor een herindeling. De raadsvergadering van vorige week donderdag 30 januari was een historische. AB’90 heeft de bereidheid getoond om haar kiezersbelofte los te laten wanneer een meerderheid voor herindeling zou zijn. Het besluit van de voltallige gemeenteraad tot herindeling was unaniem. Vanaf 1 januari 2022 zal onze gemeente onderdeel uitmaken van de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Blik op de toekomst en aan de slag!

De verschillen bij de 3 politieke partijen over wat voor een gemeente we zouden willen zijn, blijken niet zo groot. Op hoofdlijnen vinden we dezelfde zaken belangrijk. Onze gemeenteraad is samen met de andere gemeenteraden aan zet. De komende periode gaan wij de inrichting van onze nieuwe gemeente mede vormgeven. Dat gaan we vooral samen doen.

  • Er komt een afvaardiging vanuit onze raad, die aanschuift bij het zogenaamde ‘Beraad Land van Cuijk’. Hierin zitten 4 raadsleden van onze gemeente.
  • Het herindelingsontwerp waaraan onze gemeente nu wordt toegevoegd, wordt eind maart opnieuw vastgesteld.
  • Op 24 juni 2020 wordt dit herindelingsadvies definitief vastgesteld.
  • Er worden raadswerkgroepen gevormd op 3 thema’s: organisatie, kernendemocratie en planning & control. Hiermee kunnen we als gemeenteraad invulling geven aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

AB’90 zal met enthousiasme en scherpte de energie van onze kernen naar de gemeente Land van Cuijk in oprichting brengen! Wat willen we bereiken voor Langenboom, Sint Hubert, Mill en Wilbertoord? Hoe pakken we dit samen met onze raad en inwoners aan? Heeft u hiervoor ideeën of opmerkingen, we horen ze graag!

Ondertussen werken we nog twee jaar door aan belangrijke projecten in Mill & Sint Hubert.

Fractie AB’90 Mill
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.