De eikenprocessierups was vorig jaar veelvuldig onderwerp van gesprek. Met brandharen die bij aanraking jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken, zijn de rupsen op zijn zachtst gezegd niet populair.

Als gemeente doen wij, met preventieve en actieve bestrijding, ons best om de overlast van de processierups zoveel mogelijk te beperken. Maar we kunnen dit helaas niet alleen. Uw hulp is hard nodig.

Wat kunt u doen? U kunt helpen door vleermuiskasten en koolmeeskasten op te hangen in uw tuin, en door te zorgen voor meer bloeiende planten in uw tuin gedurende het hele jaar. Deze trekken namelijk de natuurlijke vijanden van de rups aan. Het is verder belangrijk dat u, wanneer in (naar verwachting) april/mei de eitjes van de rups uitkomen, stopt met het voeren van vogels. Dit maakt dat zij zelf actief op zoek gaan naar voedsel en daardoor meer rupsen opeten. Woont u in de bebouwde kom? Dan kunt u zo lang de voorraad strekt kosteloos nestkasten en beplanting bestellen op www.natuurinhetdorp.nl. Natuur in het Dorp is een project dat als doel heeft om in dorpskernen meer natuur en biodiversiteit te creëren.

Wat doen wij

We gaan preventief spuiten op drukke locaties. Welke locaties dit zijn wordt in maart/april bekend gemaakt op de gemeentelijke website www.gemeente-mill.nl. Daarnaast werken we samen met de Stichting Wageningen Research ‘Beheer Eikenprocessierups’ en dragen we - sinds 2016 - bij aan een grotere diversiteit van bomen. Zo plaatsen we bij inboet geen eiken meer. Aan de Udensedijk stonden voorheen enkel eiken, maar nu bijvoorbeeld ook lindes en beuken.