De hobby groepen Modelbouw en houtbewerking hebben ruim 150 nestkasten gemaakt. Deze worden zaterdag 14 maart 11.00 uur 2020 op NLdoet dag gratis gegeven aan de personen die zich hiervoor aangemeld hebben, maar een vrijblijvende bijdrage wordt gewaardeerd.

De laatste kastjes worden op 14 maart gemaakt, leuk dat diverse vrijwilligers zich hiervoor aangemeld hebben. Vastgesteld is dat koolmezen ook eikenprocessierupsen met brandharen eten en niet alleen de jonge rupsen die nog geen brandharen hebben. De koolmezen hebben een manier gevonden om de brandharen voor consumptie te verwijderen. Een extra reden om tuinen en de openbare ruimte optimaal in te richten voor vogels zoals de koolmees.

Twee jaar geleden werd al aangetoond dat koolmezen, pimpelmezen en diverse andere vogels zich te goed doen aan jonge eikenprocessierupsen. De jonge rupsen bezitten dan al wel haren maar nog niet de beruchte brandharen. Het onderzoek van de Wageningen University heeft aangetoond dat mezen ook een bijdrage leveren in de reductie van de eikenprocessierupsen zelfs in een fase waar ze al brandharen hebben. Eerst pakt ze de eikenprocessierups bij de kop en schudt de rupsen diverse malen. Daarna draait ze de rups om en pakt de rups bij zijn achterlijf en vervolgens slaat ze de rups heen en weer tegen de tak. Door de stress schiet de rups de gevaarlijke brandharen af. Na de behandeling is de eikenprocessierups klaar voor consumptie. Opnieuw is het SHC erin geslaagd een mooie publiek acties te organiseren in kader van NLdoet en/of Nationale Burendag.