Als gebaar in deze tijd van “vereenzaming afsluiting en verplicht thuis zitten” wil stichting de Theatermakers een positief gebaar maken.

Ze hebben lokale omroepen aangeboden om een registratie van de voorstelling ‘weg uit de Peel’, naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens eenmalig uit te zenden. Deze ruim 2 uur durende voorstelling is zondag 29 maart om 17.00 uur te zien bij de Lokale Omroep Mill. Zie voor een overzicht van frequenties van de L.O.M. de site www.lokaleomroepmill.nl.

Weg uit de Peel

"Janneke woont met haar ouders, broers en zusje in een armoedig huisje in de Peel. Haar broer Nard en haar vader zijn turfstekers en moeten hard werken voor een schamel loon. Janneke helpt haar moeder na schooltijd met huishoudelijke klusjes, maar zo vaak ze kan trekt ze zich terug op haar favoriete plekje in de Peel, verscholen tussen de berkenbomen. Daar ontmoet ze in het geheim haar vriendje Willem en heeft ze tijd om ongestoord te fantaseren over de toekomst: Janneke droomt ervan om juf te worden en zo te ontsnappen aan het zware, uitzichtloze leven dat de meeste Peelbewoners leiden. Maar omdat haar grote broer Nard en haar eigen meester van de lagere school betrokken raken bij een opstand tegen de Peelbazen, wordt haar droom steeds onbereikbaarder. Janneke ziet nog maar één uitweg..."

Boek

Het toneelstuk is een bewerking van het boek ‘Weg uit de Peel’ dat geschreven is door de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens (‘Achtste groepers huilen niet’, ‘Oorlogsgeheimen’, ‘Tien torens diep’). Hij liep al langer rond met het idee om van dit boek een theaterversie te maken maar liep steeds tegen problemen aan.
Na afloop van een uitvoering van ‘Van wor ik bén’, dat voor toneelgroep ’t GAT uit Gemert door Bas Leenders werd geproduceerd, zag Jacques ineens mogelijkheden.
Jacques en Bas kenden elkaar al langer en raakten in gesprek en besloten samen met Casper Vriens, de zoon van Jacques en theatertechnicus, de schouders onder het project te zetten. Hiervoor werd ‘stichting de Theatermakers’ opgericht. De taken binnen ‘de Theatermakers’ zijn duidelijk verdeeld:

  • Jacques Vriens: Script en regie
  • Bas Leenders: Productie en promotie
  • Casper Vriens: Technische realisatie

Gelukkig kunnenen de Theatermakers bekend maken dat er een nieuw project op stapel staat. Opnieuw een bewerking van een boek van Jacques Vriens: ‘Strijd om de kathedraal’.
De voorbereidingen zijn al in volle gang. Op 20 en 21 juni 2020 zijn de audities (waaraan zeker ook mensen van buiten ‘Weg uit de Peel’ mee mogen doen). Een jaar later (juni 2021) gaat ‘Strijd om de kathedraal’ in première.
Deze productie zal, vanwege de technische omvang, ‘slechts’ op twee plaatsen te zien zijn, opnieuw in Brabant en Limburg. Het wordt opnieuw een grote productie met veel spelers en figuranten, onder regie van Jacques Vriens.

Meer informatie op: www.detheatermakers.nl.