Vorig jaar heeft Ontdek Mill het initiatief genomen voor de oprichting van Sterk Mill. Een website waar stichtingen, clubs en verenigingen uit Langenboom, Mill, Sint Hubert en Wilbertoord materiaal aan kunnen bieden wat anderen kunnen lenen of huren.

Omdat op dit moment alle activiteiten even stilliggen, is het wellicht een goed moment te inventariseren met welke materialen andere clubs en verenigingen mogelijk te helpen zijn.

“Op een heidag van Ontdek Mill kwam het idee op tafel van Sterk Mill,” vertelt Bart van Hees. Hij is sinds 1 januari 2019 voorzitter van Ontdek Mill. “Veel lokale organisaties hebben eigen materialen, die andere organisaties wellicht ook kunnen gebruiken. Als je die onderling uit kunt lenen of kunt huren kan dat makkelijk zijn als je wat gaat organiseren, maar ook voordeliger. Zo kun je elkaar helpen en gezamenlijk nog meer zaken organiseren in onze gemeente.” Bart is ervan overtuigd dat door samen te werken meer te bereiken is en dat dit ook zal zorgen voor kostenbesparing bij het organiseren van activiteiten. “Iedereen kan gratis deelnemen en proberen of het werkt.”

De website www.sterkmill.nl brengt vraag en aanbod bij elkaar. Afspraken maakt iedereen zelf, daar is sterkmill.nl niet verantwoordelijk voor. “Elke organisatie biedt de spullen aan die ze beschikbaar hebben en zij maken zelf afspraken rond de condities waarop anderen dat kunnen lenen. Hierbij gaat het niet altijd om huren, je kunt bijvoorbeeld ook afspreken dat men het gratis kan lenen, in ruil voor een dienst of lenen van materiaal van de ander.”

Naast de website is er ook nagedacht of wellicht een gezamenlijke opslag een idee zou zijn. Bart: “Er zijn organisaties die problemen hebben om hun materiaal ergens op te slaan. Een gezamenlijke loods of schuur zou dan mogelijk een oplossing kunnen zijn. Op dit moment is dit er nog niet, maar kan wel een mooie vervolgstap zijn als sterkmill.nl eenmaal goed loopt en als deelnemende organisaties er enthousiast over zijn.”

De huidige site is opgezet door een bijdrage uit het Leefbaarheidsbudget van de gemeente Mill en Sint Hubert. “De technische realisatie is in handen van Rik van de Wiel uit Sint Hubert. Hij is ook betrokken bij ’t Kreatief daar en zij hebben ook materiaal op sterkmill.nl staan. Elke belangstellende niet commerciële organisatie uit onze gemeente kan hierbij aansluiten. Men krijgt dan een app waarmee men heel eenvoudig en snel iets online kan plaatsen. Foto maken, omschrijving toevoegen en klaar.”

Bart geeft aan dat men het ook per mail aan kan leveren als het om bijvoorbeeld 1 of 2 producten gaat, dan voegen zij het zelf online toe. Op de website is een overzicht te vinden van deelnemende organisaties en aangeboden producten. Bart: “Nog niet iedereen heeft materiaal toegevoegd, dat zal binnenkort wel gebeuren en ook andere organisaties kunnen zich uiteraard aansluiten. Want hoe meer partijen deelnemen, hoe meer we van elkaar weten wat iedereen aan te bieden heeft.”

www.sterkmill.nl