Rens Verberk (1988) woont sinds 7 jaar in Roemenië. Hij is geboren en getogen in Mill, hij is de zoon van Ria en Piet Verberk en kleinzoon van Joke en Sjaak Verberk. Rens is eigenaar van een transportbedrijf en beleeft in deze Coronatijd ook een bijzondere periode in Roemenië.

Rens woont met zijn dochtertje en vrouw in Sibiu in Roemenië, daar zit ook het kantoor van zijn transportbedrijf. “Hier in Roemenië is alles dicht en politie en het leger loopt op straat,” vertelde Rens vorige week zondag in het L.O.M.-radioprogramma MossTime. “Je mag hier alleen op straat om boodschappen te gaan doen of naar de dokter te gaan. Maar daarvoor moet je wel documenten hebben. Op straat is veel controle door politie en het leger. Heb je geen reden om op straat te zijn, dan volgt er direct een boete.”

Zakelijk gezien loopt het nog redelijk. “We hebben 24 trucks op de weg zitten, voornamelijk koel en diepvries, dus veel in de food sector. Dat loopt op dit moment nog wel door, we rijden veel op Frankrijk, Nederland, Belgie, Duitsland, Oostenrijk en hier in Roemenië.” Het werk ziet er allemaal organisatorisch wel anders uit nu. “We kunnen nog wel op ons eigen kantoor werken, maar er komt niemand hier, alles gaat via telefoon en mail. Verder zitten we veel in huis en in de tuin, de kleine kan buiten spelen, nu is het 20 graden en zon maar vorige week lag hier nog sneeuw.”

Veel Roemenen werken in West-Europa: “Ze zitten in onder andere Spanje, Frankrijk, Italië en komen nu liefst allemaal terug naar huis. Er heerst best veel angst onder Roemenen en ook hier bij de overheid. Ook omdat de gezondheidszorg hier in Roemenië natuurlijk wel anders is dan in Nederland.” Sinds vorig weekend is het vliegverkeer ook op slot gegaan. “Je kunt nu het land niet meer in of uit, maar we houden vol en zodra het weer kan komen we met z’n drietjes naar Mill.”

In MossTime attendeerde Rens ook nog even de luisteraars op Barry the Pianist. “Barry is een Nederlander die sinds een tijdje hier in een bar speelt. Hij was eerst muzikant op cruiseschepen. Nu de horeca hier dicht is heeft hij een eigen YouTube kanaal waarop zijn muziek te horen is.” Veel mensen uit onze omgeving kennen de betreffende kroeg en Barry. Ria Verberk organiseert vanuit Nederland namelijk vakanties en tripjes naar Sibiu waarbij een bezoek aan dat café deel uitmaakt.
Zoek op YouTube naar: Barry the pianist Roemenië