Heidi van de Wiel (dochter van Annie en Jan) is geboren en getogen in Mill. Maar ruim 25 jaar geleden vertrok ze voor een jaartje naar Zwitserland.

Na haar opleiding verpleegkunde ruilde ze het ziekenhuis in Nederland voor een ziekenhuis daar. “Ik wilde graag een jaartje in het buitenland werken, maar dat werden er wat meer. Ondertussen werk ik op de IC-afdeling in het Kantonsspital Winterthur.” Hier is ze ook verantwoordelijk voor het opleiden en begeleiden van IC-Verpleegkundigen.

Net als in ons land heeft het Coronavirus ook Zwitserland in de greep. Heidi: “Wat ik van mijn ouders hoor is het in Nederland voor een groot deel hetzelfde als hier. Maar zijn hier wel alle winkels dicht, alleen de supermarkt is open. Ook in het ziekenhuis is nu alles anders dan tot voor een paar weken terug.” Hierin is wel een verschil met Nederland, want net als in bijvoorbeeld Duitsland heeft men ook in Zwitserland een grotere IC-capaciteit. “Wij hebben de capaciteit nu verdubbeld en kunnen hem nog verdrievoudigen. In heel Zwitserland worden de capaciteiten verhoogd.” Het verschil komt door de politiek vertelt Heidi. “Waar wordt op bespaard en bezuinigd en waar niet op, dat is nu ons voordeel dat we hier meer financiële middelen hebben. Verhoudingsgewijs hebben we hier minder inwoners maar wel meer ziekenhuiscapaciteit dan in Nederland.”

Heidi werkt full-time op de IC-afdeling. “Ik ben ook verantwoordelijk voor de opleiding op de IC. Maar op dit moment is dat ook allemaal anders. Iedereen werkt nu volledig aan het bed in de verpleging. We proberen zo veel mogelijk te werken, maar we moeten natuurlijk wel opletten dat we dit ook over een langere tijd kunnen doen. Het moet niet zo zijn dat iedereen nu al alle energie inzet en dat we over een maand geen capaciteit meer hebben.” Dit niet alleen omdat Zwitserland nog niet de piek van het Coronavirus heeft bereikt. “Nee, want alles wat nu niet in het ziekenhuis gedaan kan worden, zal op een later moment toch moeten worden ingehaald. Net als in Nederland merken we hier ook dat mensen nu niet met andere dan Coronaklachten naar een arts gaan. Daar zijn hier nu ook oproepen voor, want het moet niet zo zijn dat men klachten nu niet of te laat meldt, waardoor het straks erger is geworden.”

Het is net als in ons en alle andere landen, nu een zware tijd voor medewerkers in de verpleging. Over hoe even ontspannen en relativeren vertelt Heidi: “Gelukkig heeft de natuur niet opgehouden om te doen wat ze wil doen of juist niet te doen. Ik heb een heerlijk huisje en mooie tuin waar ik van kan genieten. Ik fiets regelmatig een rondje, op dit moment schijnt hier de zon. Maar ook hebben we veel gesprekken met collega’s, het is toch allemaal anders als voorheen. We hopen snel op betere tijden.”