Zoek een gezonde mix van aanvaarding, strijdlust en creativiteit. Durf wat wás los te laten. Dit betekent tijdelijk het houvast verliezen, maar niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.

Ook wij zijn, als kleine zelfstandigen, midscheeps door het virus getroffen. Alle foto-opdrachten van Ans zijn tot in september gecanceld en ik heb sinds de uitbraak geen nieuwe afspraken meer kunnen noteren. Maar ook op persoonlijk vlak een tegenvaller. We hebben ons eerste kleinkind Moos, geboren op 22 maart, alleen nog maar achter glas mogen zien.

Deze malaise accepteren en inpassen maakt - hoe moeilijk ook - het leven weer leefbaar. Maar moet je dan alles zomaar slikken?

Acceptatie betekent niet ‘neerleggen bij’ maar ‘erkennen van’.

1. Het leven is niet altijd lachen
Allereerst moet je af van het idee dat je altijd en overal gelukkig dient te zijn; dat lukt je nooit. Soms is het nu eenmaal niet leuk; zoals nu. Dan is het leven lijden en lastig. Robert Long zong erover en het is een kernpunt van het boeddhisme. Teleurgesteld worden hoort bij het leven. Als je snel teleurgesteld bent, verlaag dan je verwachtingen of liever, heb géén verwachtingen.

2. Confronteer je angsten
Ga vervelende gevoelens niet uit de weg; confronteer je ermee. Je bent vaak geneigd nare situaties te omzeilen om je niet nog eens angstig, boos of verdrietig te voelen. Op de korte termijn is dit een werkbare oplossing, maar vermijden werkt averechts. Je verkleint je gedragsrepertoire enorm. Geef je gevoel hierover de ruimte, vertel, zoek hulp en je zal zien dat er een situatie van herwonnen evenwicht ontstaat.

3. Richt je op de feiten en vecht je irreële gedachten aan
Haal niet je hele klaagrepertoire van stal als iets tegenzit. Crasht de beurs, denk dan niet dat het aan jou ligt. Pas op met het leggen van verkeerde verbanden zoals; ‘Had ik maar eerder verkocht’. Met dit soort drogredenen blaas je de gebeurtenis emotioneel op. Gevoelens kunt je niet sturen. Je dénken, daarmee je gevoelens en daarmee weer je gedrag wel. Je zult merken: je gedrag volgt je gevoel en omgekeerd. Dus doe er wat aan óf klaag niet meer. Een van beiden.

4. Vernietig je controlestrategieën
Ontdek je trukendoos. Verlegenheid kunt je maskeren, angst kun je overschreeuwen. Iedereen ontwikkelt controlestrategieën. Dit soort instrumenten gaan op den duur echter tegen je werken. Gooi het roer liever om. Beseffen dat deze trucs niets opleveren is de opstap voor nieuw gedrag.

5. Observeer je gevoelens
Streef naar mindfullness. Probeer je gevoel te observeren als een waarnemer. Zet het voor je ‘op tafel’. Kijk ernaar met een andere blik zoals een goede vriend ernaar zou kijken. Wat zou die dan tegen je zeggen?

6. Wees lief voor jezelf en ben empatisch
Zit niet constant met ‘het rode potlood’ achter je aan én verplaats je in de ander. Misschien moet degene die je zo hinderlijk passeert wel met spoed naar een geliefde in het ziekenhuis. Een beetje empathie laat woede of irritatie vaak verdwijnen. Soms helpt het ook om te denken: ‘Ik ben blij dat ik zo niet ben’.

7. Concentreer je op vernieuwde kernwaarden en creëer perspectief
Focus op dingen die je kunt veranderen, accepteer wat niet te veranderen is en heb de wijsheid het verschil te zien. Richt je leven, gevoed door negatieve corona-ervaringen, pósitiever in, met vernieuwde kernwaarden. Begin nu.

Wij trainen ons in geduld. Heeft corona voor ons opgeleverd.

We kunnen ons Moosje nog heel vaak zien en knuffelen.

Ook opzoek naar acceptatie?
Ik verken graag deze route met je.

Frans Meulepas - Langenboom
training | coaching | advies
06 415 390 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meulepascoaching.nl